Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
 

Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα

Ένα παιδικό μυθιστόρημα για παιδιά άνω των 9 χρόνων.

Τέσσερις αγνοί και γκαφατζήδες μαχητές του καλού προθυμοποιούνται να βοηθήσουν το δήμαρχο να σώσει την πόλη από έναν αδίσταχτο κακοποιό, τον Μαύρο Σίφουνα. Η ομάδα των 5 ξεκινά έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να τα καταφέρει. Ο Μαύρος Σίφουνας έχοντας στη διάθεσή του δύο κρυμμένα χαρτιά φτάνει ένα βήμα πριν το στόχο του, να κάνει την πόλη δική του. Η ανατροπή όμως θα γίνει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για την αιώνια μάχη του κακού εναντίον του καλού.

 
   

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2019 - 2020

Α κατηγορία:
Δήμαρχος: Ένας νέος εχθρός απειλεί την πόλη μας. Χρειαζόμαστε κι άλλους εθελοντές. Θέλετε να γίνετε το πέμπτο μέλος της ομάδας των 4; Φανερώστε μας την ταυτότητά σας. Ποιο το πραγματικό σας όνομα; Ποιο το παρωνύμιό σας (παρατσούκλι σας); Φτιάξτε την προσωπογραφία σας και γράψτε ένα μικρό κείμενο (5-10 γραμμών) όπου θα περιγράφετε την ικανότητά σας και τον τρόπο που θα μπορέσετε να βοηθήσετε στη σύλληψη του κακού.

Β Κατηγορία:
Στη συνέχεια του βιβλίου ο νέος εχθρός της πόλης είναι εφευρέτης. Φτιάξτε μια εφεύρεση που πιστεύετε ότι θα βοηθήσει τον Δήμαρχο και την ομάδα των 4 να τον εξολοθρεύσουν. Την εφεύρεσή σας θα τη σχεδιάσετε με αναλυτική περιγραφή των μερών της. Επίσης θα γράψετε ένα μικρό κείμενο όπου θα περιγράφετε τις οδηγίες χρήσης της, τους κινδύνους και τις δυνατότητες που προσφέρει.

Οι συμμετοχές μπορούν να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gai.loui@cablenet.com.cy ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Αρχιμήδους 14, 7103 Αραδίππου

Έναρξη διαγωνισμού: Νοέμβριος 2019 Λήξη: Μάρτης 2020
Η βράβευση θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί αργότερα.

 
Γραπτό test πάνω στο βιβλίο.
 
 

Η Ομιλία για τη παρουσίαση

Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα

Για μένα είναι μια ξεχωριστή βραδιά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ τη χαρά μου με αγαπημένα μου πρόσωπα.

   

Και είναι στ αλήθεια μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν βλέπει τις σκέψεις του που καταγράφονταν αρχικά σ ένα άψυχο χαρτί ή στην οθόνη ενός ψυχρού υπολογιστή να κλείνονται στις σελίδες ενός βιβλίου και να εισχωρούν στις ψυχές άλλων ανθρώπων, κυρίως παιδιών.

Ξεκινώντας τότε, πριν από 6 περίπου χρόνια να γράφω την ιστορία του Μαύρου Σίφουνα και της ομάδας των 5, το μοναδικό μου μέλημα ήταν να την ολοκληρώσω. Έτσι όταν έγραψα τη λέξη, τέλος, αναστέναξα ανακουφισμένη. Όσο όμως περνούσε ο καιρός η ανάγκη να μοιραστώ την ιστορία μου με άλλους γινόταν όλο και πιο μεγάλη. Πρώτοι κριτές του έργου μου ήταν φυσικά οι φίλοι μου. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου που είναι πάντα στο πλευρό μου.

Και ενώ ο καιρός κυλούσε η ομάδα των 5 ζητούσε να βγει από την αφάνεια. Τίποτα όμως δεν συμβαίνει τυχαία στη ζωή μας. Αρκετές φορές το βιβλίο αυτό βρέθηκε ένα βήμα πριν την έκδοση, όμως για διάφορους λόγους δεν προχωρούσε. Ευτυχώς, γιατί έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με τον εκδοτικό οίκο Επιφανείου και προσωπικά με τον Κο Επιφανίου που με τη σειρά του με έφερε σε επαφή με την εικονογράφο μου, την Κα Σάντρα Ελευθερίου. Χάρη σ αυτούς το βιβλίο έγινε πραγματικότητα μέσα από μια διαδικασία που μου χάρισε στιγμές όμορφες και συγκινητικές,

Όπως τότε που ο Κος Επιφανίου τηλεφωνικώς με ενημέρωσε ότι ναι, το βιβλίο θα προχωρούσε για έκδοση ή όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά με την Σάντρα, και διάβασα στα μάτια της τον ενθουσιασμό της για το βιβλίο, έναν ενθουσιασμό που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις εικόνες της που στόλισαν το κείμενό μου.

Η πιο ωραία όμως στιγμή ήταν όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου. Πανηγύριζα με το γιο μου σαν μικρό παιδί.

Ένα όνειρό μου λοιπόν έγινε πραγματικότητα και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε μένα αλλά και σ αυτούς που με στήριξαν, το σύζυγο μου, τους γονείς και τ αδέλφια μου που ξέρω ότι η δική μου χαρά είναι και δική τους.

Σημαντική όμως βοήθεια ήταν και η οικονομική στήριξη που μου πρόσφεραν ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Δημαρχείο της Αραδίππου. Θέλω σ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δημαρχείο μας για όλες τις διευκολύνσεις που μου πρόσφερε και κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, την Μαρία Κίτση, τον Κο Χριστάκη Λιπέρη, τον Κο Κυριάκο Τηλεμάχου, την καλή μου φίλη Θέκλα, την εξαδέλφη μου Μυράντα και τον Κο Γιώργο Χ Ματθαίου που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης.

Αν με ρωτούσε κανείς γιατί γράφω δεν θα δυσκολευόμουν να απαντήσω. Όταν γράφω νιώθω σημαντική. Εκείνες τις στιγμές δεν υπάρχει η Τασούλα μητέρα, η Τασούλα εκπαιδευτικός ή σύζυγος, υπάρχει μόνο ο εαυτός μου. Κι αυτό είναι πραγματικά λυτρωτικό.

 
 
Τι έχουν γράψει άλλοι για το βιβλίο.
 
 

Αντρέας Κούνιος, Εφημερίδα Αλήθεια 16 Απριλίου 2010

Ένα πολυμήχανο μυαλό, μια καταστροφική μηχανή και η αισιοδοξία ενός Καταπληχτικού κυρίου σκορπούν τον πανικό στην πόλη. Τέσσερις γκαφατζήδες ήρωες και ένας μεταμελημένος δήμαρχος, ξεκινούν έναν άνισο αγώνα ενάντια στο χρόνο για να σώσουν την πόλη τους. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Ποιος θα είναι ο νικητής;

   

Αυτός είναι ο κεντρικός κορμός της θαυμάσιας ιστορίας που έγραψε η Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου. Και ως προς τις λεπτομέρειες της ιστορίας, μένω, προς το  παρόν, αμέτοχος. Ως προς το ερώτημα, όμως, απαντώ δίχως περιστροφές: Νικητής θα είναι ο αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος, που θα πιάσει στα χέρια του το βιβλίο και θα το διαβάσει, κατά τη γνώμη μου, μονορούφι. Άλλωστε είναι τόσο όμορφα γραμμένο, τόσο ωραία εικονογραφημένο (Σάντρα Ελευθερίου), τόσο κοντά στην ανθρώπινη ματαιοδοξία και, ειδικότερα, τόσο κοντά στη λαγνεία για την εξουσία, που δεν μπορείς να κάνεις και διαφορετικά. Επιπροσθέτως, ο προσεκτικός αναγνώστης διακρίνει, κάτω από το παχύ στρώμα των ραγδαίων και θλιβερών εξελίξεων, το σκουληκάκι της σάτιρας. Θα έλεγα μάλιστα ότι, από κάποιο σημείο και μετά, αυτό το δροσερό παραμύθι μια οδηγεί σε οικεία πρόσωπα και οικείες συμπεριφορές. Ο Δήμαρχος, ο Καταπληκτικός, ο Νυφίτσας, ο Μαύρος Σίφουνας, η παρέα των τεσσάρων, συνθέτουν γνώριμες φιγούρες. Όπου ρίξετε το βλέμμα σας θα διακρίνετε άτομα που καίγονται για προβολή και δημοσιότητα, άτομα που πατάνε επί πτωμάτων προκειμένου να σκαρφαλώσουν στην κορυφή, άτομα που προδίδουν φιλίες και ιδανικά για πέντε δεκάρες, άτομα που σκορπούν την μπόχα τους, όπως ακριβώς κάνουν τα γουρούνια. Φυσικά η Αναστασία, καθώς είναι εκπαιδευτικός, δεν επιτρέπει στους κακούς να κερδίσουν. Και μεταξύ μας, καλά κάνει. Πώς μπορεί σ ένα παραμύθι να κερδίσουν οι κακοί; Δεν το θέλει ούτε η Κοκκινοσκουφίτσα.

Τούτου δοθέντος, παρακολουθούμε, με μια ανέμελη δόση αγωνίας, την πορεία της τελικής σύγκρουσης. Ο Μαύρος Σίφουνας είναι αποφασισμένος για όλα. Ο δήμαρχος επιστρατεύει την πονηριά του, ένας μοντέρνος Οδυσσέας, με γραβάτα. Οι γκαφατζήδες φίλοι είναι αποφασισμένοι να καθαρίσουν τους λεκέδες της προκατάληψης που τους συνοδεύον. Και ο Καταπληχτικός έπεσε σαν ποντικός στη φάκα. Στο μεταξύ, η πόλη βράζει. Έτσι και περάσουν τα άνομα σχέδια του Μαύρου Σίφουνα, και του Ισκαριώτη που συνεταιρίστηκε μαζί του, τη βάψαμε.

Η συγγραφέα έφτιαξε ένα θαυμάσιο, και διδακτικό, παραμύθι, χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή γλώσσα και, κυρίως, κραδαίνοντας, σαν σπαθί, το χαμόγελο. Μην ξεχνάτε ότι το χαμόγελο, ενίοτε είναι το αποτελεσματικότερο όπλο, ακόμα και όταν από λεπτό σε λεπτό ο Μαύρος Σίφουνας θα εξαφανίσει, ή μάλλον, θα μεταμορφώσει σε πέτρες, ένα πλοίο, ένα λιμάνι, την ίδια την πόλη. Και, κλείνοντας, σημειώνω τις ελκυστικές παρομοιώσεις που, ειδικά σε εμένα, ασκούν ευεργετική επιρροή.

 
 

Εφημερίδα του Δήμου Αραδίππου - 2009

Είστε λάτρης της περιπέτειας και της δράσης; Σας συναρπάζουν οι υπερήρωες; Σας ελκύει το μυστήριο; Τότε θα λατρέψετε το παιδικό μυθιστόρημα: Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα. Η αντίστροφη μέτρηση..., το οποίο έγραψε η Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου. Στις 5/12/09, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου.

 
Τη λιτή και απέριττη αυτή εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος, Κος Χριστάκης Λιπέρης. Το βιβλίο παρουσίασε ο Κος Κυριάκος Τηλεμάχου και αποσπάσματα διάβασε η Κα Θέκλα Καρίττεβλη. Είναι στ αλήθεια μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθει κάποιος όταν βλέπει τις σκέψεις του που καταγράφονταν αρχικά σ ένα άψυχο χαρτί ή στην οθόνη ενός ψυχρού υπολογιστή να κλείνονται στις σελίδες ενός βιβλίου και να εισχωρούν στις ψυχές άλλων ανθρώπων, κυρίως παιδιών..., ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η συγγραφέας, κι εμείς το μόνο που ευχόμαστε είναι το παράδειγμα της να το ακολουθήσουν κι άλλοι.
 
 
Τα παιδιά μίλησαν και είπαν
 

         

 

Γ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, Ε' τάξεις, 2017

 
 
Γραπτή απάντηση σε μαθητές του Γ' Δημοτικού Αραδίππου - 2017
 
 
Θεατρικό εργαστήρι 2010
 

                               

                               

 
 
Θεατρικό εργαστήρι στο Γ' Δημοτικό Αραδίππου, Φλεβάρης 2017
 

                               

     
Θεατρικά εργαστήρια σε δημοτικά σχολεία το 2017-2018
     (Β Αραδίππου, Λιβαδιών Κύκλος Β, Γ Αραδίππου, Αγίων Αναργύρων)  

Με τους δασκάλους βοηθούς και τους μαθητές τους καπετάνιους ταξίδεψα για μια ακόμη χρονιά στις σελίδες του Μαύρου Σίφουνα, του Νυφίτσα, του Αγριοφωνάρα, της Τρεχάλα, του Μαχαιράκια και του Σφεντονάκια. Πάνε εννιά χρόνια που εκδόθηκε ο Σίφουνας ή αλλιώς Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα, και ο ενθουσιασμός των παιδιών με γεμίζει με χαρά και με ωθεί να συνεχίσω το γράψιμο.

Στο τέλος κάθε εργαστηρίου τα παιδιά διερωτούνται: Πέθανε ο Μαύρος Σίφουνας;

Η απάντηση υπάρχει στις σελίδες του επόμενου βιβλίου, που ελπίζω ότι θα φτάσει στα χέρια των μικρών αναγνωστών σύντομα.

 

                       

 
  Θεατρικό εργαστήρι - Μαύρος Σίφουνας (Power Point Presentation)  

Θεατρικό εργαστήρι για το βιβλίο Η ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα

     Πορεία δραστηριοτήτων
 
     Παράρτημα αριθμός 1
     Παράρτημα αριθμός 2
     Παράρτημα αριθμός 3
     Παράρτημα αριθμός 4
     Παράρτημα αριθμός 5
     Παράρτημα αριθμός 6
     Παράρτημα αριθμός 7
 
 
  Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά  
       Ανοίξτε τη φόρμα (Word file)  
 
 
2019 Η Ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα, ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2009 αλλά ακόμη αγγίζει παιδικές ψυχές. Φέτος επισκέφτηκε
 

Δημοτικό Σχολείο Ξυλοτύμπου Β

 

Α Δημοτικό Αραδίππου

 
         

Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας / Δείγματα εργασιών

         

Δημοτικό Σχολείο Αθηένου

     
     
 
 
2019-2020 Η Ομάδα των 5 εναντίον Μαύρου Σίφουνα
      Ανοίξτε το κείμενο και τις φωτογραφίες (PDF file)