Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
 

«Το Αουτσάιντερ» - Δύο καθηγητές, ο Κώστας και η Ισμήνη, βλέποντας μια μικρή ομάδα μαθητών του σχολείου τους να περιθωριοποιούνται όχι μόνο από τους συμμαθητές τους αλλά  και από μια μερίδα καθηγητών, δίνουν μια υπόσχεση. Να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να ξεφύγουν από τη θέση του αουτσάιντερ που άλλοι τους έχουν καταδικάσει και να γίνουν τα φαβορί για μια μελλοντική σπουδαία ζωή. Με ποιο τρόπο όμως θα τα καταφέρουν; Πώς θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που σπέρνει στο δρόμο τους η κυρία Αναγνώστου και τα τσιράκια της; Έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο και άνισο αγώνα. Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής;

Μια ιστορία για την πραγματική αξία που κρύβει ο κάθε άνθρωπος όσο διαφορετικός και αν είναι.

 

 
 

1ο Βραβείο: Αναστασία Ξενοφώντος - Γαϊτάνου, για το εφηβικό μυθιστόρημα «Το Αουτσάιντερ»

 
 

 
 

Η ομιλία μου στην παρουσίαση

Το Αουτσάιντερ είναι το δεύτερο βιβλίο μου που έρχεται στο φως. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτό το βιβλίο. Ολοκληρώνοντας το, ένιωσα ότι έμπαινα επιτέλους στον κόσμο της συγγραφής. Απόλαυσα κάθε λεπτό που αφιέρωσα γράφοντας το. Βυθίστηκα στους ήρωες μου και έδωσα σ’ αυτούς  ένα κομμάτι της ψυχής μου. Το ότι κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο στον παγκύπριο διαγωνισμό που κηρύσσει ο παγκύπριος σύνδεσμος παιδικού νεανικού βιβλίου …… ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Και μετά τη χαρά η λύπη. Πόσο κοντά πάνε αυτές οι δύο λέξεις; Η χρονιά που το Αουτσάιντερ βραβεύτηκε ήταν μια από τις πιο δύσκολες της ζωής μου. Ένιωσα ότι ήμουν η ίδια  αουτσάιντερ και ότι έπρεπε να αγωνιστώ για να γίνω και πάλι το φαβορί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης εκείνης περιόδου εκτός από την πίστη μου στο Θεό τα όνειρα με κράτησαν δυνατή. Ένα απ’ αυτά ήταν να δω το βιβλίο μου εκδομένο, ένα άλλο το να συνεχίσω να γράφω. Μικρά όνειρα μα τόσο σημαντικά. Τα μπράβο που μου είπαν οι γονείς μου, τα αδέλφια μου αλλά και οι φίλοι μου για την επιτυχία μου αυτή, τα είχα κλείσει μέσα μου κι αυτά ήταν μια μικρή δέσμη φωτός που φώτιζε το σκοτάδι εκείνης της περιόδου. Ένα ξεχωριστό μπράβο σαν εικόνα που δεν ξεθωριάζει ήταν αυτό που άκουσα από τον πεθερό μου λίγους μήνες προτού πεθάνει.

Το αουτσάιντερ όμως για να μπορέσει  να φτάσει στο δύσκολο δρόμο της έκδοσης στηρίχτηκε στη βοήθεια αγαπημένων μου ανθρώπων. Ανθρώπων που αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να διαβάσουν αυτά που έγραφα και για να μου δώσουν θάρρος να συνεχίσω. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την ξαδέλφη μου Μυράντα, τη Σάντρα που το εξώφυλλο είναι ένα δικό της κομμάτι, τον άντρα μου που η αυστηρή του κριτική με έφερνε στο σωστό δρόμο, τη φίλη μου την Κατερίνα από την Κρήτη που ήταν η μακρινή δίκαιη φωνή της λογικής που μου επεσήμανε τα λάθη μου και τη φίλη μου Γιωργούλα που κι αυτή με τον ήπιο συναισθηματικό της τρόπο συνέβαλε στο να πειστώ ότι ναι, αυτό το βιβλίο αξίζει. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή παρουσίαση. Αυτούς που υποδύθηκαν τους ρόλους και ιδιαίτερα τον Πανίκο, τη Θέκλα και τη Μυράντα που μου αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους αλλά και την αδελφή μου Μαρία που ήταν δίπλα μου από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω επίσης να απευθύνω στον διευθυντή και στο προσωπικό του Β δημοτικού σχολείου και ιδιαίτερα στη γραμματέα, την κυρία Μαρία. Χάρις στη βοήθειά τους καταφέραμε να ετοιμάσουμε την αποψινή εκδήλωση. 

Αν κάποιος άνοιγε ένα λεξικό και έψαχνε τη λέξη Αουτσάιντερ θα έβρισκε την ακόλουθη ερμηνεία: Αουτσάιντερ είναι αυτός που στο ξεκίνημα ενός αγώνα έχει θεωρητικά πολύ μικρές πιθανότητες να νικήσει. Το αντίθετο του είναι η λέξη: φαβορί. Πόσοι από εμάς υπήρξαν αουτσάιντερ; Πόσοι από εμάς σε κάποιες φάσεις της ζωής μας νιώθουμε ακόμη αουτσάιντερ; Αυτό το βιβλίο αφιερώνεται όχι μόνο στα παιδιά αλλά σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που βιώνουν τη μοναξιά, την απομόνωση και την απόρριψη, κυρίως όμως αφιερώνεται στα παιδιά μου, τον Λοΐζο και τη Γεωργία. Μακάρι διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου να πιστέψουν ότι για όλα υπάρχει τρόπος και ότι από αουτσάιντερ μπορούν να γίνουν το πρώτο φαβορί στη ζωή, φτάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους.

 
 
H παρουσίαση τον Φλεβάρη του 2016
 
 
 
Η παρουσίαση τον Μάη του 2017
 
 
 
Τι έχουν γράψει άλλοι για το βιβλίο.    
     
Αντρέας Κούνιος
Αλήθεια Τρίτη 14 Ιουνίου 2016
 
     
Άριστος χειρισμός της ελληνικής γλώσσας. Σπάνιας τρυφερότητας ευαισθησία. Ή και το αντίθετο: σπάνιας ευαισθησίας τρυφερότητα. Αγαπημένοι, παρά τις μεταπτώσεις τους, χαρακτήρες. Σβελτάδα στην πλοκή. Ε, και, ανάλαφρο, σαν να σε τσιμπάει βελόνα, χιούμορ. Η Αναστασία Γαϊτάνου, η οποία είχε δώσει και παλαιότερα δείγματα γραφής των δυνατοτήτων της, γράφει εδώ πέρα μια ιστορία που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Πώς αντιμετωπίζουμε άραγε, παιδιά τα οποία, λίγο ή πολύ, απομονώνονται ή τα απομονώνουν, και δύσκολα μπορούν να προσαρμοστούν; Ιδίως όταν συναντάει τη συστηματική χλεύη συμμαθητών και την παγερή αδιαφορία εκπαιδευτικών; Αφήστε το επάνω μας, αποφασίζουν από κοινού, ο Κώστας και η Ισμήνη, προοδευτικών αντιλήψεων παιδαγωγοί, ρυμουλκούμενοι από το φίλτρο της προσφοράς και αναλαμβάνουν δράση έχοντας, φυσικά απέναντί τους τη μυγιάγγιχτη και, επιεικώς απαράδεκτη κυρία Αναγνώστου και, βέβαια, στο πλευρό τους, έστω και καμουφλαρισμένα, τη διευθύντρια του σχολείου. Ο διαγωνισμός, με αφορμή τα 30 χρόνια του σχολείου, αποτελεί το πρόσχημα για να ξεδιπλώσει την έμπνευσή της η Αναστασία Γαϊτάνου, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους, εγώ θα έλεγα προπάντων σε μεγάλους, ένα πολύτιμο βιβλίο που, ωστόσο, χαρακτηρίζεται και από σπουδαίες λογοτεχνικές αρετές. Ρυθμός, πυκνότητα και οξυδέρκεια συνθέτουν, εν ολίγοις, το «Αουτσάιντερ» το οποίο, σε τελική ανάλυση, μας υπενθυμίζει ότι όλα τα παιδιά είναι χαρισματικά φτάνει να βρούμε το κουμπί τους. Και κουμπί ήταν, είναι και θα παραμένει, εις το διηνεκές, η αγάπη. Γι’ αυτό, άλλωστε, φτάνοντας στην τελευταία σελίδα συνειδητοποιείς, με χαρά, πως η συγγραφέας έχει ανοίξει όλα, μα όλα, τα παράθυρα που αντικρίζουν τον ήλιο.
 
 

Το Αουτσάιντερ / Παρουσίαση Skala times

 

2016 Θεατρικό δρώμενο ''Αουτσάιντερ''

Bullying - Invisible

Μπορείς να καταφέρεις ό, τι επιθυμείς

What it’s like to feel lonely

 
 
Θεατρικό δρώμενο
 
Παράρτημα
1
2
3 Γιώργος
3 Νικόλας
3 Νικολέτα
4
5
6
7
8
9  Power Point Presentation
Πορεία δραστηριοτήτων
 
 

2019-2020 Θεατρικό εργαστήρι στο γυμνάσιο Αθηένου πάνω στο βιβλίο «Το Αουτσάιντερ»

 

Μια όμορφη εμπειρία για μένα, αφού ήταν η πρώτη φορά που το Αουτσάιντερ άνοιξε τα φτερά του για να αγγίξει τις ψυχές των εφήβων. Μιλήσαμε για τις ταμπέλες που έχουμε την τάση να κολλάμε στους γύρω μας, για τη μοναξιά, για την ιδιαιτερότητα και καταλήξαμε ότι όταν θέλουμε κάτι πραγματικά τότε μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να το πετύχουμε.