Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
 

Γράφω σημαίνει διαβάζω

Γιατί ένα καλό βιβλίο χρωματίζει τη ζωή μας.

Προτάσεις

Α. Παιδικά  βιβλία

- O Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ., Φυτούλα Βακανά, Εκδόσεις Πατάκη
Το ρούφηξα, κυριολεκτικά. Γιατί όμως μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το βιβλίο;
Για να σκεφτώ Ο πρώτος λόγος είναι σίγουρα το χιούμορ που ξεχειλίζει από παντού. Το δεύτερο είναι η αληθοφάνεια των ηρώων του (λάτρεψα την αφάνα της Άννας και τα τερτίπια που της έστησε ο έρωτας, απόλαυσα και τη Μαρίζα που αγωνιζόταν να γράψει το δικό της βιβλίο και φυσικά τον Γιάννη που πάσχιζε ο καημένος να φτιάξει μια ανίκητη ομάδα για Βιντεοπαιγνίδια). Ο τρίτος όμως και ο πιο σημαντικός λόγος που αυτό το βιβλίο μπήκε κατευθείαν στην καρδιά μου είναι ο τρόπος με τον οποίο περνά τα μηνύματά του. Αβίαστα, μαλακά, ήρεμα. Έτσι ακριβώς όπως θέλουν οι έφηβοι να τους συμπεριφερόμαστε. Και αυτό το βιβλίο είχε πολλά μηνύματα. Μηνύματα που όχι μόνο οι έφηβοι αλλά όλα τα παιδιά, για να μην πω και οι μεγάλοι, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Φυτούλα ένα παράπονο έχω μόνο. Τελείωσε πολύ γρήγορα

- ΠΕΝ-7, Δήμητρα Χαραλάμπους, Εκδόσεις Πάργα
Αν είχα ένα μαγικό ραβδί
Τι θα έκανα στ αλήθεια
Για να κάνω στη στιγμή
Τη ζωή μας πιο καλή.
Τρεις φίλοι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια μαγική πένα για να φτιάξουν τη ζωή των συνανθρώπων τους καλύτερη.
Φανταστείτε, μια μαγική πένα με εφτά πολύχρωμα φτερά, εφτά ευκαιρίες για να δώσουμε χαρά στους γύρω μας Τι ωραία που θα ήταν αν αυτό γινόταν στ αλήθεια. Κι όμως καμιά φορά η ζωή σε εκπλήσσει Σ ευχαριστούμε Δήμητρα που μας έδωσες την ευκαιρία να ονειρευτούμε

- Πού πήγε το γέλιο σου Ορσαλία;  (Αντρη Αντωνίου, εκδόσεις Πατάκη)
Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, την απώλεια. Το προσεγγίζει όμως με τόση προσοχή και ευαισθησία που τα μηνύματά του φτάνουν ανενόχλητα στις καρδιές, όχι μόνο των παιδιών μα και των ενηλίκων. Αγαπημένο μου απόσπασμα: Κι ίσως όσο τα καλοκαίρια φεύγουν και ξανάρχονται, ίσως η χαρά μας που προλάβαμε να ζήσουμε έστω και δέκα χρόνια μαζί της να νικήσει τη λύπη μας για όλα τα υπόλοιπα χρόνια που χάσαμε.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν και μεγάλοι και μικροί.

- Πιο πολύ κι από βιντεοπαιχνίδι, Γιώργος Μπουμπούσης, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Το διαδίκτυο, είτε το θέλουμε είτε όχι εμείς οι ενήλικες, είναι κομμάτι της ζωής μας. Έτσι αντί να κάνουμε ξόρκια για να το εξαφανίσουμε, πρέπει να βρούμε τρόπο να το απομυθοποιήσουμε στα μάτια των παιδιών μας χωρίς όμως να αγνοήσουμε τα θετικά του στοιχεία. Πώς; Πείθοντας τα παιδιά μας να διαβάσουν το βιβλίο του
Μπουμπούση, Πιο πολύ κι από Βιντεοπαιγνίδι. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι καλά και ευλογημένα τα παιγνίδια, καλό και ωφέλιμο το διαδίκτυο αλλά Η πραγματική ζωή τους χρειάζεται. Ναι, η πραγματική ζωή τους χρειάζεται, για να συνεχίσει να είναι ζωή. Αυτό κι αν είναι ένα  σπουδαίο μήνυμα!

Γραπτό test πάνω στο βιβλίο.

- Το δώρο της Παπλωματούς (Τζεφ Μπριμπό, Γκέιλ ντε Μάρκεν, Εκδόσεις Άγκυρα)
Ένα πολυβραβευμένο παραμύθι για μια σπουδαία αλήθεια. Την αξία της προσφοράς. Όταν ο Βασιλιάς έγινε φτωχός αφού είχε προσφέρει όλα του τα αγαθά στους φτωχούς ανθρώπους έγινε πλούσιος στην ψυχή.

-
Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α. Το μυστήριο της παράξενης βροχής (Φυτούλα Βακανά, Ανθή Πειραία)
Πρόκειται για τη συνέχεια του βιβλίου Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α Μυστήριο στο σχολείο.
Οι γνωστοί και αγαπημένοι φίλοι: ο Αχιλλέας, ο Ευγένιος, ο Αλέξης και η Σόφη μας
παρασύρουν στην έρημο! Με αφορμή μια εφεύρεση του Ευγένιου ( λατρεύω τις εφευρέσεις ), οι τέσσερις φίλοι μπλέκονται σε ένα μυστηριώδες γαϊτανάκι. Ένα βιβλίο με δράση, με αγωνία, με φαντασία αλλά και με γερές δόσεις έξυπνου χιούμορ.

-
Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)
Ένας ύμνος για την αξία της επιμονής, της αποδοχής, της αλληλεγγύης. Σε έναν κόσμο που ο ρατσισμός έχει πάρει το πάνω χέρι έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους βιβλία που φωτίζουν τη δύναμη που μπορεί να έχει η αποδοχή του διαφορετικού και η προάσπιση του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου για ίσες ευκαιρίες.

-
Εμένα με νοιάζει (Γρηγοριάδου-Σουρέλη Γαλάτεια, Εκδόσεις Πατάκη)
Με νοιάζει , αν καταστρέφεται ένα δέντρο! Με νοιάζει, αν θαμπώνει ένα βοτσαλάκι!
Ένα βιβλίο που διδάσκει στα παιδιά την αξία του να νοιάζονται για το κάθε τι που μας περιβάλλει. Γιατί το κάθε τι, όσο μικρό και ασήμαντο και αν μας φαίνεται, έχει τη δική του αξία. Ένα βιβλίο που φωτογραφίζει επίσης τον σωστό δάσκαλο, αυτόν που δουλειά του, χρέος του και καθήκον του είναι να διαπλάσει τα παιδιά, να τα κάνει καλύτερα, να τους φυτέψει την αγάπη στην ομορφιά, στα ιδανικά, στον άνθρωπο, να ξεριζώσει ό, τι ζιζάνιο υπάρχει, που πάει να πνίξει το καλό και το ωραίο.

- Ο φεγγαροσκεπαστής (Eric Puybaret, Εκδόσεις Αίσωπος)
Ένα λιτό παραμύθι γεμάτο ευαισθησία και αισθητική αξία που πραγματεύεται θέματα όπως η φιλία, η συνεργασία και η επιμονή, η προσήλωση σε έναν στόχο που ο καθείς
 βάζει στη ζωή του. Αξίζει κάποιος να διαβάσει την ιστορία του Τιμολέων αφού σε μαθαίνει τον τρόπο να φτάσεις στο φεγγάρι.

- Το ακριβότερο ρολόι του κόσμου (Αθηνά Ντάνσιου-Γιάννου)
Ένα από τα παλιά και αγαπημένα μου παραμύθια αφού δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που όσο μεγαλώνω με προβληματίζει ολοένα και περισσότερο. Γιατί μας δίνεται ο χρόνος και ποια αξία έχει στη ζωή μας;

- Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; (Kobi Yamada, Εκδόσεις Λιβάνη)
Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μέσα στα παραμύθια κρύβονται οι πιο μεγάλες αλήθειες. Ένα παραμύθι που διάβασα πρόσφατα πραγματεύεται μια αλήθεια βουνό και δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Πρόκειται για το παραμύθι του
Kobi Yamada Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;

Στ αλήθεια τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; Να το διώξεις; Να το αγνοήσεις; Να το αποφύγεις; Να ανησυχείς; Μέσα στις σελίδες αυτού του παραμυθιού και μέσα από την εξαιρετική εικονογράφησή του θα μάθεις ένα μυστικό. Ότι το πρόβλημα, το κάθε πρόβλημα κρύβει μέσα του μια κρυμμένη ευκαιρία για κάτι καλό. Απλώς πρέπει να ψάξεις γι αυτό.

- Δεν (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)
Μακάρι όλοι να μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα ΔΕΝ που βάζουμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας και που αποτελούν τις αλυσίδες που δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε τη ζωή μας. Κι όμως σ αυτό το παραμύθι καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να σβήσουμε τα ΔΕΝ και να αλλάξουμε  ό, τι μας πονά. Κι αυτό αν κάνουμε πράξη λέξεις  όπως η κατανόηση, ο σεβασμός, η φιλία, το κουράγιο, η ελπίδα, η δύναμη, η αγάπη.

- To παλιόπαιδο (Αγγελική Δαρλάση, Εκδόσεις Πατάκη)
Το διάβασα και ονειρεύτηκα έναν κόσμο που δίνει ευκαιρία σε κάθε παλιόπαιδο να αποδείξει ότι είναι απλά ένα παιδί. Το διάβασα και χάρηκα που είμαι εκπαιδευτικός και μπορώ να αγγίξω τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Ένα βιβλίο γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία, ειδικά όταν σκεφτεί κανείς ότι στηρίζεται σε αληθινές ιστορίες.

- Το ΛΙΟΝΤΑΡΙ μέσα μας (Ρέιτσελ Μπράιτ, Τζιμ Φιλντ, Εκδόσεις Πατάκη)
Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος και γενναίος για να βρεις τη ΦΩΝΗ σου. Ένα μήνυμα που ακόμη και οι μεγάλοι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν. Το ποντικάκι αν και μικρό και αδύναμο ήθελε να αποκτήσει φωνή, φωνή βροντερή και ήρθε η στιγμή στη ζωή του να τολμήσει, τους φόβους και τις σκιές πίσω του να αφήσει. Ένα παραμύθι πάντα επίκαιρο και πάντα το ίδιο σπουδαίο.

- Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει ( Άγγελος Αγγέλου - Έμη Σίνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Πρόκειται για ένα βιβλίο που, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, αποδεικνύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει κανείς αρκεί να μετατρέψει την αδυναμία του σε δύναμη!

- O ραφτάκος των λέξεων (Αντώνης Παπαδοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας ράφτης. Ένας ράφτης μοναδικός γιατί ένωνε τα υφάσματα μεταξύ τους με λέξεις. Ναι, με λέξεις. Τις διάλεγε μέσα από τα τετράδια και τα βιβλία του και τις έβαζε τη μια δίπλα στην άλλη, πλέκοντας τα γράμματα μεταξύ τους Ένα βιβλίο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που πιστεύουν ότι οι λέξεις έχουν δύναμη.

- Ανάποδα (Θοδωρής Παπαϊωάνου, Εκδόσεις Ίκαρος)
Ο Μέλιος το σκαθάρι σκόνταψε σ ένα τόσο δα πετραδάκι κι αναποδογύρισε! Και τι παράξενο ενώ ήταν ανάποδα τα είδε όλα πιο καθαρά. Τελικά ίσως και να χρειάζεται να δούμε τα πράγματα ανάποδα για να δούμε την αλήθεια που κρύβουν.

- Το δέντρο που έδινε (Σελ Σιλβερστάιν, Δωρικός)
 Ύμνος στην ανιδιοτελή αγάπη. Βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους.

- Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο (Σελ Σιλβερστάϊν, Εκδόσεις Δωρικός)
 Ένα βιβλίο αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης που όλοι, μικροί και μεγάλοι πρέπει να διαβάσουν.

- Η υπόσχεση είναι υπόσχεση (Εύα Θάρλετ, Εκδόσεις Πατάκη)
 Απλό με ξεκάθαρο μήνυμα. Βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν και οι γονείς.

- Ιστορίες για παιδιά (Όσκαρ Ουάϊλντ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
 Διαχρονικά μηνύματα που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

- Πες μου ποιον αγαπάς; (Μάρτιν Γουοντέλ)
 Το παιγνίδι της αγάπης

- Η ζωή τι είναι; (Οσκάρ Μπρενιφιέ, Εκδόσεις Καστανιώτη)
 6 καίρια ερωτήματα για να παίξει κανείς με τις σκέψεις και να κοιτάξει πίσω από το προφανές.

- O μικρός πρίγκιπας (Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Εκδόσεις Πατάκη)
 Ένα διαχρονικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι.

- Πετρόσουπα (Τζον Τζ. Μουθ, Εκδόσεις Άγκυρα)
 Ένα παραμύθι από την Ανατολή, που μιλά για τη δύναμη και τη σημαντικότητα της προσφοράς.

- Το ξωτικό της γκρίνιας! (Susanne Szesny, Modern Times)
 Ένα βιβλίο για τα παιδιά που συνέχεια γκρινιάζουν. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για να θέσει κάποιος
(δάσκαλος ή γονιός)
 κανόνες και όρια.

- Ο Φωτεινούλης (Αθηνά Ντάσιου, Εκδόσεις Άθως)
 Ένα υπέροχο βιβλίο για την αξία της αγάπης και της προσφοράς.

- Όταν η μαμά μου είπε ψέματα (Α.Σ.Δαρτζαλη, Εκδόσεις Λιβάνη)
 Μια ιστορία που θίγει με έξυπνο τρόπο την ξενοφοβία. Εξαιρετική η εικονογράφηση από τη Σάντρα Ελευθερίου.

- Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας (Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις Καλέντης)
 Αν το παιδί σας αρνείται να κάνει τα δόντια του τότε διαβάστε του το βιβλίο αυτό.

- Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ (Μαρίνα Καδή, Εκδόσεις Πάργα)
Ένα κόκκινο φόρεμα Μια κλωστή δεμένη με το παρελθόν, με τις αναμνήσεις ενός παιδιού που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω όλα όσα αγαπούσε. Μια έξυπνη ιστορία για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

         Για τη διαφορετικότητα

- Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις Κέδρος, Η σειρά: Μακρουλά μικρούλικα: Το παραπονεμένο ελεφαντάκι, Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος, Τα χρωματιστά κοράκια

- Η λυκόπολη (Γεωργία ΧΙωάννου, Εκδόσεις Πάργα)

- Τι κι αν είμαι ασβός; (Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Εκδόσεις Πατάκη)

- Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους (Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις Καλέντης)

- Έλμερ (Εκδόσεις Πατάκη)

- Ο Τριγωνοψαρούλης και τα άλλα βιβλία που ανήκουν στην ίδια σειρά
  (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)

- Ένας πολύ γλυκός λύκος! (Λήδα Βαρβαρούση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

- Ένα σκουλήκι με φτερά! (Λήδα Βαρβαρούση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

- Στάσου στο μπόι σου (Σοφία Τσιαμή, εκδόσεις Παπαδόπουλος)
 Ακόμη κι αν είσαι διαφορετικός
 Μπορεί να σε ενώσει ένας κοινός σκοπός.
 Εξαιρετική η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

- Το αυγό (Εύα Βακιρτζή, Εκδόσεις Πατάκη)
Ένα από τα σπουδαιότερα παραμύθια που εξηγούν με απλά και κατανοητά λόγια πώς νιώθει ένα αυτιστικό παιδί. Η αξία αυτού του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι δίνει με έναν αβίαστο τρόπο το πιο σημαντικό μήνυμα. Ότι με αγάπη και κατανόηση μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, ακόμη και να βγάλεις ένα αυτιστικό παιδί από τον κόσμο στον οποίο είναι κλεισμένο.

         Για την αξία των βιβλίων

- Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία (Άρης Δημοκίδης, Μεταίχμιο)

- Η κυρία Καμηλοπάρδαλη ήταν σοφή! (Πόλυ Βασιλάκη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)

- Βιβλιοπόντικας και τα άλλα βιβλία που ανήκουν στην ίδια σειρά (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)

-Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ ( W.E. Joyce, Εκδόσεις Πατάκη)
Φανταστείτε ένα ελκυστικό δωμάτιο, γεμάτο με το φτερούγισμα αμέτρητων σελίδων όπου ο Μόρρις Λέσμορ μπορεί να ακούσει την ανεπαίσθητη φλυαρία χιλιάδων ιστοριών. Μια απίστευτη ιστορία που τονίζει όχι μόνο την αξία των βιβλίων μα και το ότι ο καθένας μας γράφει τη δική του ιστορία, μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί.

 

         Για το περιβάλλον

-Σκουπιδιστάν (Κώστας Μάγος, Εκδόσεις Πατάκη)

         Σχολικός εκφοβισμός

- Μίλα. Μη φοβάσαι (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου)
 Τρεις ιστορίες για τη βία στο σχολείο.

- Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών (Γιώτα Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Susaeta)

 

Β. Βιβλία για ενήλικες

- Αδελφοφάδες (Νίκος Καζαντζάκης)

Λόγος πλούσιος σε εικόνες, λόγος πλούσιος σε αξίες ζωής.
Σε κάθε αράδα βλέπεις τον αγώνα που έδωσε ο συγγραφέας με την αλήθεια, με την πίστη, με τον άνθρωπο. Πάντα επίκαιρος, πάντα αληθινός ζωντάνεψε μέσα μας την αίσθηση της ελευθερίας, της βαθιάς πίστης και μιας Ελλάδας που παρά τα φαγώματα και τα κακά της συνεχίζει να ζει και να μας γοητεύει.

Ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα

Θάνατε δε σε φοβούμαι! μουρμούρισε ο παπα-Γιάνναρος, κι ένιωσε απότομα μέσα στον νου του πως είναι λεύτερος. Τι θα πει λεύτερος; Αυτός που δε φοβάται τον θάνατο. Χάδεψε ο παπα-Γιάνναρος τα γένια του ευχαριστημένος. Θεέ μου, συλλογίστηκε, υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο, να μη φοβάσαι τον θάνατο; Όχι, δεν υπάρχει.

- Αιχμάλωτος των γαλάζιων Κουάξ (Φάνος Χριστοφόρου, Εκδόσεις IWrite)

Να, τι παθαίνω Συμβαίνει κάτι, φορτίζομαι συναισθηματικά, φουντώνω, γεμίζω και νιώθω την ανάγκη να γράψω, να μιλήσω, να μοιραστώ αλλά κάτι με κρατάει πίσω. Τότε εμφανίζεται από το πουθενά ένα βιβλίο και μιλάει αυτό αντί για μένα.

Για ένα τέτοιο βιβλίο θα σας μιλήσω, που έφτασε στα χέρια μου τη στιγμή που η Αμμόχωστος έκαιγε τα μέσα μου, τη συνείδησή μου. Έφτασε έτσι, ξαφνικά. Όπως ξαφνικά συμβαίνουν κάποια πράγματα που χαράσσουν μέσα μας ανεξίτηλες διαδρομές.

Αυτό το βιβλίο με τον ιδιαίτερο τίτλο, Αιχμάλωτος των γαλάζιων Κουάξ, ζωντανεύει τις τελευταίες στιγμές μιας πόλης, τις τελευταίες στιγμές μιας ελεύθερης χώρας.

Ο συγγραφέας, ο Φάνος Χριστοφόρου, ο τότε νεαρός στρατιώτης τρέχει κι αυτός να φύγει, να σωθεί. Κι εκεί που τρέχει χαμένος στην τρέλα και με θολωμένο το μυαλό ακούει μια φωνή Γυρνά και βλέπει έναν μεγαλόσωμο βάτραχο, τον γέρο-Κουάξ, αυτόν που παλιά τραγουδούσε γύρω από τις δεξαμενές που πότιζαν τα δέντρα στην Αμμόχωστο.

Πού πας; τον ρωτά ο γέρο-Κουάξ. Φεύγω, γιατί έρχονται οι Τούρκοι. Δεν τον αφήνει ο γέρο-Κουάξ να φύγει παρά μόνο αν ο Φάνος του υποσχεθεί ότι θα γυρίσει πίσω ν ανοίξει τις κάνουλες με το νερό. Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να ζουν οι βάτραχοι και θα πλημμυρίζουν με το τραγούδι τους τον Αμμοχωστιανό αέρα. Ο Φάνος του το υπόσχεται. Κι όμως δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Κι αυτό τον στοιχειώνει μέχρι και σήμερα που το πρόσωπό του κουβαλά πάνω του τη σφραγίδα του χρόνου.

Καμιά φορά όμως όταν ξαστερώνει η θολούρα της λογικής ο Φάνος βλέπει τον γέρο-Κουάξ και του λέει: Δε θα γυρίσω ποτέ ξανά Ανόητε, του λέει εκείνος, Όπου κι αν πας, εδώ θα μείνεις, αιχμάλωτός μας, εδώ θα είναι η σκέψη σου, το πνεύμα σου, η ψυχή σου, εδώ θα είναι όλο σου το είναι. Δε θα μπορέσεις ποτέ να ελευθερωθείς, θα σε κρατάμε αιχμάλωτο μέχρι να έρθεις ν ανοίξεις τις κάνουλες με το νερό. Ακούς; Και να μας κοροϊδέψεις και να φύγεις από τούτο τον κόσμο, θα κρατάμε αιχμάλωτους τα παιδιά σου, κι όταν πεθάνουν τα παιδιά σου τα εγγόνια σου, τα δισέγγονά σου, ακούς ανόητε, θα είσαι αιχμάλωτος εσύ και όλο το σόι σου μέχρι να ανοίξετε τις κάνουλες να τρέξει το νερό!!

Έφυγε τότε ο Φάνος. Έφυγε όμως στ αλήθεια;
Φύγανε οι Αμμοχωστιανοί μα φύγανε στ αλήθεια; Είναι ποτέ δυνατόν να φύγανε στ αλήθεια;

- Το κλάμα της λύκαινας (Γιαννούλα Άδωνη, Εκδόσεις Επιφανίου)
Ένα βιβλίο με πλοκή που σε κρατά στην πρίζα μέχρι την τελευταία σελίδα. Ένα βιβλίο ύμνος στη γυναίκα-μάνα που κλαίει για τα παιδιά της όταν αυτά παραδέρνουν μακριά της. Ένα κλάμα που ξεχειλίζει από αγάπη και έγνοια γι αυτά. Μέχρι πού θα έφτανε μια μάνα για να προστατέψει το παιδί της; Παντού και ας πλήρωνε μεγάλο αντίτιμο. Γιαννούλα Άδωνη συνέχισε να μας χαρίζεις όμορφες ιστορίες, γεμάτες μηνύματα και ξέχειλες από συναισθήματα.

- Όσοι αγαπιούνται (Victoria Hislop, Εκδόσεις Ψυχογιός)
Πάει καιρός που διάβασα βιβλίο της Hislop. Ειδικά μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το βιβλίο της Ανατολή κάτι με κρατούσε μακριά της. Το νέο της όμως βιβλίο μου έκλεισε το μάτι. Δεν ξέρω τι ήταν εκείνο που με έκανε να το επιλέξω αλλά δεν το μετάνιωσα. Στις σελίδες του η συγγραφέας αγγίζει ευαίσθητα ιστορικά γεγονότα που ακόμη και τώρα απλώνουν τη σκιά τους στην Ελλάδα, όπως ο εμφύλιος. Και στο τέλος κερδίζει το στοίχημα στην αναμέτρησή της με την αλήθεια. Τη φωτίζει καταφέρνοντας να διαλύσει το σκοτάδι της μεροληψίας. Πέρα απ αυτό οι ήρωες της με άγγιξαν, ίσως γιατί ήταν απλοί. Ναι, ο καθένας τους κουβαλούσε την αλήθεια του, ακόμη και αυτός που άλλαζε τα πιστεύω του με την ίδια ευκολία που κάποιος αλλάζει τα ρούχα του. Είναι δύσκολο να μη συγκινηθείς με αυτό το βιβλίο αφού ξεχειλίζει από Ελλάδα. Ο τίτλος της είναι παρμένος από τον Επιτάφιο του Ρίτσου. Ένας ακόμη λόγος που λάτρεψα το βιβλίο της, αφού αποτελεί φόρο τιμής σ αυτή τη σπουδαία ελληνική φωνή, σ αυτή τη σπουδαία φυσιογνωμία.

Με μια φράση απ αυτό το αριστούργημα του Ρίτσου τελειώνει το βιβλίο της η συγγραφέας: Όσοι αγαπιούνται, και νεκροί, ποτέ τους δεν πεθαίνουν.

Γιάννης Ρίτσος, Επιτάφιος
(Θεσσαλονίκη. Μάης του 1936. Μια μάνα, καταμεσίς του δρόμου, μοιρολογάει το σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της και πάνω της, βουΐζουν και σπάζουν τα κύματα των διαδηλωτών-των απεργών καπνεργατών. Εκείνη συνεχίζει τον θρήνο της.)
Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου,
πουλάκι της φτωχειάς αυλής, ανθέ της ερημιάς μου,
Πώς κλείσαν τα ματάκια σου και δε θωρείς που κλαίω
και δε σαλεύεις, δε γροικάς τα που πικρά σου λέω;
Γιόκα μου, εσύ που γιάτρευες κάθε παράπονό μου,
που μάντευες τί πέρναγε κάτου απ το τσίνορό μου

https://www.youtube.com/watch?v=UOiMmJ8ErOM
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ Α' Μέρος - ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΡΙΤΣΟΣ - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

- Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη, Fredrik Backman, Εκδόσεις Κέδρος

Και μόνο από τον τίτλο του με κέρδισε Έξυπνο, σπιρτόζικο, γεμάτο μηνύματα που δίνονται απαλά όπως απαλή ήταν η αγκαλιά των γιαγιάδων μας. Ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα: Φοβόμουν τα πάντα. Και η γιαγιά μου είπε να κάνω αυτό που φοβόμουν περισσότερο απ όλα. Να γελάω με τους φόβους μου.

- Άννα Καρένινα, Λέων Τολστόη, Εκδόσεις Γκοβόστη

Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν η μια με την άλλη, η κάθε δυστυχισμένη όμως είναι δυστυχισμένη κατά τον δικό της τρόπο.

Κάπως έτσι ξεκινά το μυθιστόρημα του Λέων Τολστόη και αμέσως καταλαβαίνεις το βάθος και την αξία του συγγραφέα.

Η Άννα Καρένινα δεν είναι απλά ένα βιβλίο, είναι ένας κόσμος από πολυσύνθετους χαρακτήρες, από ιστορικά στοιχεία μιας Ρωσίας που δεν γνωρίσαμε ποτέ και γεμάτος με τις αλήθειες της ζωής που μας απασχολούσαν και θα μας απασχολούν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τώρα ξέρω την έννοια της ζωής μου, λέει ο Λιέβιν -ο αγαπημένος μου ήρωας- προς το τέλος του βιβλίου, είναι το να ζω για τον Θεό, για την ψυχή.

- Αλήθειες και ενοχές, Λίαν Μοριάρτι, Εκδόσεις Ψυχογιός

Στη  μυθολογία οι Ερινύες ήταν χθόνιες θεές που κατοικούσαν στον Άδη.
Καταδίωκαν όσους είχαν διαπράξει ηθικά εγκλήματα και τους τιμωρούσαν με φρικτά βασανιστήρια ή ακόμη και με θάνατο. Με τις ερινύες και τις συμφορές καταπιάνεται η Λιάν Μοριάρτι αφού όπως λέει και η ίδια Δεν υπάρχει καμιά ειδική προστασία, όταν περνάς την αόρατη γραμμή από τη συνηθισμένη σου ζωή στον παράλληλο κόσμο που συμβαίνουν οι τραγωδίες. Ήταν μόνο μια στιγμή όταν συνέβη αλλά αυτή η στιγμή ήταν αρκετή για να στοιχειώσει όλους τους ήρωες. Η Μοριάρτι κεντά την ιστορία της. Με κάθε βελονιά αποκαλύπτει έναν κόσμο μέσα στον οποίο τα συναισθήματα και οι σχέσεις στροβιλίζονται και σε κρατούν σε αγωνία μέχρι την τελευταία λέξη.

- Το κορίτσι που άφησες πίσω (Jojo Mois, εκδόσεις Ψυχογιός)
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που καθηλώνει. Η συγγραφέας με πισωγυρίσματα
 στον χρόνο μας αποδεικνύει ότι η αγάπη βρίσκει διεξόδους στα αδιέξοδα. Ένα βιβλίο που φωτίζει μια μαύρη περίοδο της ιστορίας, τον α παγκόσμιο πόλεμο, τον πόλεμο των χαρακωμάτων όπως έμεινε στην ιστορία.

- Πινελιές ονείρου (Έλενα Μακρυγιάννη Βρυωνίδου, εκδόσεις Επιφανίου)
Η Έλενα μας βούτηξε στα βαθιά νερά της σημερινής εποχής και κατάφερε μέσα από τις ιστορίες της να βγάλει στην επιφάνεια τις αξίες εκείνες πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίξουμε τη ζωή μας. Αξίες όπως η προσφορά, η δικαιοσύνη,
η αγάπη του εαυτού μας αλλά και των άλλων, η αποδοχή.  Το βιβλίο της ξεχειλίζει από ευαισθησία και διδαχές. Κάποια στιγμή γράφει η συγγραφέας:  Λένε πως τα λόγια ποτέ δεν πάνε χαμένα. Έρχεται εκείνη η στιγμή που σαν ανεμοστρόβιλος στροβιλίζονται στον αέρα και επιστρέφουν σ τις καρδιές των ανθρώπων. Πόσο συμφωνώ με τα λόγια αυτά. Γι αυτό τον λόγο αγαπώ τα βιβλία, γι αυτό τον λόγο αγάπησα το βιβλίο αυτό.

- Η Ελισσώ (Μαρία Πέττα, εκδόσεις ΈΞΗ)
Η Ελισσώ είναι μια ιστορία που σε παίρνει απ' το χέρι και εσύ την ακολουθείς, δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Ένα βιβλίο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία χωρίς όμως να του λείπουν και ψήγματα σοφίας, απ' αυτά που μένουν μέσα σου και σ' ακολουθούν στο διάβα του χρόνου.

- Η Σιωπηλή ασθενής (Alex Michaelides, εκδόσεις Διόπτρα)
Η Σιωπηλή ασθενής είναι ένα βιβλίο που κουβαλά, μέσα σε μια άρρωστη σιωπή, μυστικά που σε καθηλώνουν. Ο συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Κύπρο από Ελληνοκύπριο πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, κεντά μια απίστευτη ιστορία. Το τέλος αναπάντεχο και το συμπέρασμα για μια ακόμη
φορά το ίδιο: Ότι η ψυχική υγεία των παιδιών βρίσκεται στα χέρια των γονιών. Ένα βαρύ φορτίο που όμως κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του.

Ένα από τα αποσπάσματα που ξεχώρισα είναι το ακόλουθο: Η γεωγραφική απόσταση μετράει ελάχιστα στον κόσμο της ψυχής. Έφυγαν από τα σπίτια τους αλλά κουβαλούσαν μέσα τους την παιδική ηλικία τους. Διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα ήρθε στο μυαλό μου ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη Η Πόλις

Είπες Θα πάγω σ άλλη γη, θα πάγω σ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή
κ είν η καρδιά μου σαν νεκρός θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού μη ελπίζεις
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ όλην την γη την χάλασες.

- Αναμνήσεις μιας Γκέισας, Arthur Golden, Εκδόσεις Λιβάνη
Γκέισα ουσιαστικά σημαίνει τεχνίτης ή καλλιτέχνης. Μια λέξη όλο μυστήριο, ένας κόσμος τόσο μακριά από εμάς. Στην τέταρτη συνάντηση της λέσχης μας μελετήσαμε το βιβλίο Οι αναμνήσεις μιας γκέισας. και ταξιδέψαμε στην Ιαπωνία της δεκαετίας του 30. Ο
Arthur Golden
μας πήρε από το χέρι και μέσα από τη γλαφυρότητα του λόγου του καταφέραμε να ταυτιστούμε με τη Σαγιουρί.

Νιώσαμε τον πόνο της όταν ο πατέρας της πούλησε αυτήν και την αδελφή της. υποφέραμε μαζί της όταν αποχωρίστηκε την αδελφή της.  Ζήσαμε όλα τα βάσανε που υπέφερε μέχρι να γίνει γκέϊσα. Η Σαγιουρί δεν είχε επιλογή. Έγινε γκέϊσα όχι γιατί το ήθελε μα για να επιβιώσει.

Ένα βιβλίο που σε σαγηνεύει όχι μόνο γιατί περιγράφει κάτι τόσο άγνωστο προς εμάς μα γιατί σου δίνει μαθήματα που αντέχουν στον χρόνο. Δεν άντεχα να ζήσω μια ζωή χωρίς ελπίδα. Για εβδομάδες είχα προσπαθήσει να πείσω τον εαυτό μου ότι θα μπορούσα. Ήταν, όμως, αλήθεια; Μου φαινόταν ότι τώρα καταλάβαινα πώς είχε αποκτήσει η Χατσουμόμο τόση σκληρότητα και η Γιαγιά τέτοια απερίγραπτη κακία. Ακόμα και η Κολοκύθα, που δεν ήταν ακόμα τριάντα χρόνων, είχε την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, χρόνια τώρα. Το μόνο πράγμα που με είχε εμποδίσει να τους μοιάσω ήταν η ελπίδα.  Ελπίδα

- Το γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ (Kathryn Hughes, Εκδόσεις Διόπτρα)
Το γράμμα που δεν στάλθηκε ποτέ ήταν για μένα ένα βιβλίο έκπληξη. Η απλότητα του λόγου του μου έδωσε στην αρχή την εντύπωση ενός ανάλαφρου βιβλίου κι όμως πολύ σύντομα κατάλαβα ότι μέσα στις σελίδες του φωτίζονται με γιγάντιους προβολείς θέματα που ταλανίζουν τη σημερινή κοινωνία.  Ενδοοικογενειακή βία, εξαρτήσεις, παιδιά χωρίς όρια, η ανάγκη ενός παιδιού να ανακαλύψει τους πραγματικούς γονείς του. Στο τέλος μου έμεινε μια γλυκόπικρη αίσθηση στο μέρος της καρδιάς. Η αίσθηση ότι όσα βάσανα κι αν περάσουμε μπορούμε να βρούμε την ευτυχία..

- Η τριλογία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Βιβλίο πρώτο: Γυναίκες της μικρής Πατρίδας, Βιβλίο δεύτερο: Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας, Βιβλίο τρίτο: Συναξάρια της μικρής Πατρίδας
Αγαπώ ιδιαίτερα τα ιστορικά μυθιστορήματα, ίσως γιατί λατρεύω τις περασμένες εποχές, ίσως γιατί μου δίνουν διέξοδο από το παρόν. Εδώ και καιρό έψαχνα να βρω ένα ιστορικό μυθιστόρημα που να με συναρπάσει, να με τραβήξει στον κόσμο του και να με ταξιδέψει. Και το βρήκα. Συγγραφέας του ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Διάβασα το πρώτο μέρος της τριλογίας του με τίτλο Οι γυναίκες της μικρής πατρίδας και τώρα είμαι κάπου στα μισά του δεύτερου Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας.

Πολλά είναι αυτά που με συνάρπασαν. Το γράψιμο του, πλούσιο, γλαφυρό μα συνάμα οικείο. Το θέμα του, το Μακεδονικό, που για μένα ήταν ουσιαστικά άγνωστο, αφού η μελέτη του στο σχολείο ήταν  επιφανειακή  και μετράει δύο δεκαετίες και βάλε. Οι ηρωίδες του, που υψώνουν το ανάστημά τους στους κανόνες που άλλοι έθεσαν γι αυτές, στα καλούπια και στην παραίτηση. Αυτές οι γυναίκες που διεκδικούν, αγωνίζονται, επιμένουν, αγαπούν, παθιάζονται.

Διαβάζοντας αυτά τα βιβλία μαθαίνω, ταυτίζομαι μα πάνω απ όλα γεμίζω από περηφάνια που ανήκω σ αυτό το έθνος που ονομάζεται ελληνισμός και που είμαι γυναίκα.

- Η Μεγάλη Χίμαιρα (Μ.Καραγάτση, Εστία)
Ένα βιβλίο που βυθίζει τον αναγνώστη στις λεπτές αποχρώσεις του χαρακτήρα  μιας γυναίκας. Μιας μοιραίας γυναίκας που χωρίς να το επιδιώξει σπέρνει γύρω της την καταστροφή, μα πάνω απ όλα στον ίδιο της τον εαυτό.

Γιατί η πρωταγωνίστρια του Καραγάτση  έχει συνείδηση κι αυτό στάθηκε γι αυτήν  μοιραίο. Μια τραγική, απίστευτη ιστορία που αν και σε βασανίζει  εσωτερικά δεν θέλεις να την αφήσεις. 

- Κάθε Τρίτη με τον Μόρι (Mitch Albom, Διόπτρα)
Ο Μόρι είναι ο καθηγητής του συγγραφέα που πεθαίνει. Λιώνει κυριολεκτικά στο κρεβάτι μα έχει τη δύναμη να δίνει μαθήματα ζωής όχι μόνο στον παλιό του μαθητή μα και σε όλους αυτούς που τον επισκέπτονται. Ένα βιβλίο για τις  πραγματικές αξίες της ζωής μας, ειπωμένες με απλό αληθινό τρόπο που αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη. Ένα βιβλίο που με μάγεψε.   Που με οδήγησε σε μονοπάτια αυτογνωσίας που τόσο είχα ανάγκη.

Εφόσον αγαπάμε ο ένας τον άλλο και θυμόμαστε την αγάπη που νιώσαμε, μπορούμε να πεθάνουμε χωρίς να φύγουμε πραγματικά. Όλη η αγάπη που δημιούργησες βρίσκεται πάντα εδώ. Εξακολουθείς να ζεις στις καρδιές όσων άγγιξες και έθρεψες με τα αισθήματά σου όσο βρισκόσουν εδώ.

https://www.youtube.com/watch?v=T6X5gt4_pZI

- Οι Πύλες της φωτιάς (Στίβεν Πρέσσφιλντ, Εκδόσεις Πατάκη)
Ένα βιβλίο που ανοίγει μπροστά σου τις πύλες μιας εποχής παλιάς μα γεμάτης μηνύματα που έχουμε τόσο απελπιστικά ανάγκη στο τώρα.

Οι πύλες της φωτιάς του Στίβεν Πρέσσφιλντ δεν εστιάζουν μόνο στη μάχη που έδωσαν οι τρακόσιοι του Λεωνίδα και οι Θεσπιείς  στα στενά των Θερμοπυλών μα αγγίζουν θέματα πανανθρώπινα, θέματα που ακόμη και σήμερα είναι στο επίκεντρο της ζωής μας.

Το αντίθετο του φόβου είναι η αγάπη.

Τι πιο ευγενικό από το να σκοτώσεις τον εαυτό σου; Όχι στην κυριολεξία. Όχι με μια λεπίδα στα σπλάχνα. Αλλά να εξοντώσεις το εγωιστικό εγώ μέσα σου, εκείνο το μέρος που κοιτάζει μόνο τη δική του επιβίωση, να σώσει το δικό του τομάρι. Αυτή ήταν η νίκη που εσείς οι Σπαρτιάτες είχατε πετύχει πάνω στον εαυτό σας.

Τι είναι ένας βασιλιάς; Ένα βασιλιάς δεν κάθεται στη σκηνή όταν οι άντρες του αιμορραγούν και πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης. Ένας βασιλιάς δε γευματίζει όταν οι άντρες του είναι πεινασμένοι, ούτε κοιμάται όταν φυλούν σκοπιά πάνω στο τείχος. Ένας βασιλιάς δεν επιβάλλει υπακοή και αφοσίωση με το φόβο, ούτε τα εξαγοράζει με χρυσό. Κερδίζει την αγάπη τους με τον ιδρώτα κορμιού του και τους πόνους που υπομένει για χάρη τους. Και το δυσκολότερο απ όλα, ένας βασιλιάς σηκώνεται πρώτος και πέφτει τελευταίος. Ένας βασιλιάς δεν ζητά από αυτούς που διοικεί να τον υπηρετούν, τους υπηρετεί εκείνος. Αν αυτά τα λόγια τα διάβαζαν και τα εφάρμοζαν οι βασιλιάδες-αρχηγοί της σύγχρονης εποχής τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, πολύ διαφορετικά.

Ένα εκπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα που δικαίως αποτελεί μέρος της βασικής διδακτικής ύλης της Στρατιωτικής Ακαδημίας, της Ναυτικής Ακαδημίας και της Βασικής Σχολής Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που φέρνει στο προσκήνιο αξίες όπως η ταπεινοφροσύνη, η αδελφοσύνη, η δικαιοσύνη, η αγάπη, η ανδρεία, το θάρρος, η αυταπάρνηση.

-Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή. (Δημήτρης Στεφανάκης, Εκδόσεις Ψυχογιός)

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο συγγραφέας απαντάει πολλά ερωτήματα που σίγουρα ενδιαφέρουν επίδοξους συγγραφείς μα πρωτίστως επίδοξους αναγνώστες.

Γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη τη λογοτεχνία; Τι μας προσφέρει ένα βιβλίο;
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τους κλασσικούς συγγραφείς; Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια μας ως αναγνώστες;

Τελικά γιατί όλοι εμείς διαβάζουμε βιβλία; Μα γιατί στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται και η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει.

Ναι, ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη λογοτεχνία γιατί Αυτός ο κόσμος ο αφυδατωμένος από ιδέες, ο στερημένος από κάθε είδους έμπνευση, με τις εύθραυστες δημοκρατίες των οικονομικών κολοσσών και των χρηματιστηρίων, με τις κοινωνίες των καταναλωτών και των συναισθηματικά αναλφάβητων χρειάζεται όσο τίποτε άλλο την αύρα της λογοτεχνικής δημιουργίας. Στον ίδιο βαθμό ίσως που έχει ανάγκη τα δάση, τις καθαρές θάλασσες και το φυσικό περιβάλλον.

- Ο Μοναχός που πούλησε τη FERRARI του. (Βιβλίο αυτοβελτίωσης, Robin Sharma, Εκδόσεις Διόπτρα)
Αυτό δεν είναι απλά ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης. Είναι ίσως η ευκαιρία που γυρεύει κάποιος για να δει τη ζωή του με μια άλλη ματιά.

- Τζέιν Έυρ (Σάρλοτ Μπροντέ, Εκδόσεις Πατάκη)
Η Σάρλοτ Μπροντέ παρουσιάζει αυτή τη γεμάτη πάθος και ένταση ιστορία μ' έναν τρόπο εξαιρετικά άμεσο και βιωματικό, αναπαριστώντας ολοζώντανο εμπρός μας έναν θαυμαστό κόσμο αισθήσεων και συγκινήσεων, πετυχαίνει να υπερβεί τα όρια του απλού μελοδράματος και πλάθει ένα από τα συναρπαστικότερα, δημοφιλέστερα και αρτιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ. ( Βικιπαίδεια )

Μέσα από τον προσωπικό μεγεθυντικό φακό της συγγραφέως βλέπουμε ένα ορφανό κορίτσι να μεγαλώνει, να υποφέρει, μα ποτέ, ποτέ να μην θυσιάζει τις ηθικές της αρχές ούτε και για τον έρωτα. Και για αυτό  μόνο το λόγο αξίζει κάποιος να το διαβάσει.

Ακόμη κι αν όλοι σε μισούν και πιστεύουν ότι είσαι κακιά, αν τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου και δε σε θεωρεί ένοχη δε θα είσαι δίχως φίλους. ( Απόσπασμα από το βιβλίο )

- H Τελευταία Διάλεξη (Ράντυ Πάους, Εκδόσεις Πατάκη)
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μόνο το πώς θα παίξουμε την παρτίδα."
Η τελευταία διάλεξη, ήταν η τελευταία ομιλία που έδωσε ο Ράντυ Πάους, ένας καθηγητής που πέθαινε από καρκίνο στο πάγκρεας. Η ομιλία του καταγράφηκε στο διαδίκτυο μα και σε βιβλίο.
Ένα βιβλίο που φωτίζει τι είναι το σημαντικό στη ζωή μας.
  
https://www.youtube.com/watch?v=LM3Ci45Iv-8

- Οι πέντε άνθρωποι που συναντάς στον παράδεισο (Mitch Albom, Εκδόσεις Διόπτρα)
Το μικρό αυτό βιβλίο φωτίζει σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης οντότητας και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούσαν μα και θα απασχολούν για πάντα τον άνθρωπο. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα του βιβλίου για μένα είναι συμπυκνωμένο στις τελευταίες του προτάσεις: Κάθε άνθρωπος επηρεάζει τον άλλον και ο άλλος επηρεάζει τον επόμενο, και ο κόσμος είναι γεμάτος ιστορίες, αλλά όλες οι ιστορίες είναι μία ιστορία.

- Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο. (Μυθιστόρημα, Nina George, Εκδόσεις Κλειδάριθμος)
 Ύμνος στο βιβλίο, βιβλίο σταθμός. Οι λάτρεις του βιβλίου πρέπει να το διαβάσουν.

- Ιστορίες να σκεφτείς. (Χορχέ Μπουκάϊ, Εκδόσεις opera)
 Γι αυτούς που διψούν για διδάγματα. Ένα βιβλίο διαμάντι για τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας.

- Η εξέγερση των φιλοσόφων, (Ελευθερία Κουμπαρή - Γιώρκα, Εκδόσεις εν τύποις)
 Όσοι πιστεύετε στη διαχρονική αξία των λέξεων. Απαραίτητο εργαλείο για όσους γράφουν.

- Στον κήπο του Επίκουρου (Irvin D. Yalom, Εκδόσεις Άγρα)
 Ο θάνατος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και σ αυτό το βιβλίο ο
Yalom μας βοηθά να τον προσεγγίσουμε
 με σεβασμό και αποδοχή.

- Γράμματα σ έναν νέο ποιητή (Rainer Maria Rilke, Εκδόσεις Ίκαρος)
 Ένα μικρό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με το γράψιμο.

- Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει (Su-Mi H Wang, Εκδόσεις Διόπτρα)
 Ένα διήγημα που με εξέπληξε ευχάριστα. Βουτηγμένο στην αλληγορία αγγίζει θέματα που αφορούν όλους μας.

- Τα ποιήματα (Κ.Π. Καβάφη, Εκδόσεις Ίκαρος)
 Καβάφης! Θησαυρός!

- H μάνα (Κώστα Κυριαζή, Εκδόσεις Εστία)
 Στις σελίδες αυτού του μικρού βιβλίου μπορεί κάποιος να καταλάβει το πραγματικό νόημα που κρύβει αυτή τη λέξη.
 Μάνα = αξιοπρέπεια, αυτοθυσία, αγώνας.

- Πριν έρθεις εσύ (Τζότζο Μόϊς, Εκδόσεις Ψυχογιός)
 Μια ερωτική ιστορία βουτηγμένη στο συναίσθημα που βγάζει στην επιφάνεια θέματα βαθιά κοινωνικά. Υπέροχή και η
 ταινία.

- Μετά από σένα (Τζότζο Μόϊς, Εκδόσεις Ψυχογιός)
 Η συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου. Σε συνεπαίρνει ξανά και ευτυχώς αυτή τη φορά έχει ευτυχισμένο τέλος.

- Πολύ μακριά πολύ κοντά. (Τζότζο Μόϊς, Εκδόσεις Ψυχογιός)
 Λατρεύω Τζότζο Μόϊς.
 Οι ήρωες της είναι βγαλμένοι από την πραγματικότητα μα καταφέρνει να σε κάνει να πιστέψεις στα όνειρα.

- Η χειρουργός της Πάλμα (Lea Velez, Εκδόσεις Κλειδάριθμος)
 Ένα βιβλίο έκπληξη. Από τη μια μεριά ο τρόπος αφήγησης μπερδεύει τον αναγνώστη αφού έχει πολλά πισωγυρίσματα αλλά από την άλλη τονίζει την δεξιοτεχνία της συγγραφέως. Σε μια εποχή που η γυναίκα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία η συγγραφέας καταφέρνει να παντρέψει το μυστήριο με την αγάπη πετυχαίνοντας να μας ταξιδέψει σε θάλασσες εξαίσιας γραφής.

 

Γ. Βιβλία για εφήβους  

-Μικρές Κυρίες (Alcott Louisa-May, εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Παρακολουθούμε το πέρασμα τεσσάρων αδελφών από την παιδική-εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση. Τέσσερις αδελφές τόσο διαφορετικές μεταξύ τους μα πάντα αγαπημένες. Η κάθε μια μας δίνει και ένα μάθημα ζωής. Το να μην τα παρατάμε στα δύσκολα, την αξία της πραγματικής αγάπης, το να προσφέρεις όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις, την αξία των γονιών που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους χωρίς να τα δυναστεύουν και τέλος την επίγνωση ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής μας.

Υπέροχο βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε μια υπέροχη ταινία. https://www.youtube.com/watch?v=AST2-4db4ic
 

- Πριν πολλά χρόνια αυτό το βιβλίο βρέθηκε στα χέρια μου. Τυχαία; Όχι φυσικά. Η ιστορία του σοκαριστική μα απίστευτα ευεργετική. Ο τίτλος του; Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;

Ήρωας του ο Κρίστοφερ Μπουν. Ένας παράξενος νέος που το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Μερικοί θα τον έλεγαν ιδιόρρυθμο, άλλοι παιδί με ιδιαιτερότητες και κάποιοι άλλοι θα του κολλούσαν και μια ετικέτα με το βαρύγδουπο όνομα: Αυτιστικός. Ο Κρίστοφερ όμως κατάφερε να ξεπεράσει την ταμπέλα και τους περιορισμούς του και κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο, να ανακαλύψει όχι μόνο ποιος σκότωσε τον σκύλο μα και να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων.

Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα το θεατρικό του ΘΟΚ που ήταν βασισμένο σ αυτό το βιβλίο. Έκλαψα, όχι γιατί λυπήθηκα τον Κρίστοφερ αλλά γιατί κατάλαβα ότι οτιδήποτε είναι δυνατόν. Ότι όλα μπορούν να γίνουν. Ακόμη και αν το μυαλό σου δρα διαφορετικά, ακόμη κι αν τα πάντα μοιάζουν αλλόκοτα και επικίνδυνα   Όλα μπορούν να γίνουν. Τι αισιόδοξο μήνυμα
https://www.youtube.com/watch?v=BX77tNvMj4Q (Απόσπασμα από αγγλική θεατρική παράσταση)

 

- Ο φύλακας του 8 (Σάντρα Ελευθερίου, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)
 
Ένα βιβλίο που διαβάζεται από μεγάλα παιδιά μα και από ενήλικες που έχουν μεγάλη καρδιά.
 Η αγαπημένη μου φίλη Σάντρα έβαλε όλο της το ταλέντο και δημιούργησε μια απίστευτη ιστορία. Αναμένουμε τη συνέχεια.

- Το λάθος αστέρι (John Green, Εκδόσεις Λιβάνη) ( Κι αυτό το έχω ήδη)
 Γεμάτο συγκίνηση και ευαισθησία αγγίζει τις πιο λεπτές χορδές της καρδιάς σας. Εξίσου ωραία και η ταινία.

- Aναζητώντας την Αλάσκα (John Green, Εκδόσεις Λιβάνη)
 Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε αν και στην αρχή μπορεί να σας κουράσει.  

- Το θαύμα (R.J. Palacio, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Διάβασα αυτό το βιβλίο χλιαρά στην αρχή αλλά όσο προχωρούσα τόσο πολύ ταυτιζόμουν με τον ήρωα του. Στο τέλος έφτασα να νιώθω τον Όγκι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί απ όλους τους εφήβους. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθεί ένα παιδί τι σημαίνει να είσαι πραγματικά διαφορετικός.
   https://www.youtube.com/watch?v=ngiK1gQKgK8

- Ο Όγκι κι εγώ - Τρεις θαυμάσιες ιστορίες (R.J. Palacio, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η συνέχεια του βιβλίου Το θαύμα. Εδώ δεν παρακολουθούμε τη συνέχεια της ζωής του Όγκι, αλλά βλέπουμε πώς ο ήρωας της  Palacio επηρέασε τη ζωή τριών άλλων παιδιών. Η συγγραφέας πρωτοτυπεί και μας δίνει ένα σπουδαίο μήνυμα. Μήνυμα ζωής. Ότι οι ζωές μας είναι αλληλένδετες και ότι αποτελεί πραγματική ευλογία η δυνατότητα που έχουμε να αφήνουμε το χνάρι μας  στις ζωές άλλων ανθρώπων.