Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
 

Παιδικά  βιβλία

- O Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ., Φυτούλα Βακανά, Εκδόσεις Πατάκη
Το ρούφηξα, κυριολεκτικά. Γιατί όμως μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το βιβλίο;
Για να σκεφτώ Ο πρώτος λόγος είναι σίγουρα το χιούμορ που ξεχειλίζει από παντού. Το δεύτερο είναι η αληθοφάνεια των ηρώων του (λάτρεψα την αφάνα της Άννας και τα τερτίπια που της έστησε ο έρωτας, απόλαυσα και τη Μαρίζα που αγωνιζόταν να γράψει το δικό της βιβλίο και φυσικά τον Γιάννη που πάσχιζε ο καημένος να φτιάξει μια ανίκητη ομάδα για Βιντεοπαιγνίδια). Ο τρίτος όμως και ο πιο σημαντικός λόγος που αυτό το βιβλίο μπήκε κατευθείαν στην καρδιά μου είναι ο τρόπος με τον οποίο περνά τα μηνύματά του. Αβίαστα, μαλακά, ήρεμα. Έτσι ακριβώς όπως θέλουν οι έφηβοι να τους συμπεριφερόμαστε. Και αυτό το βιβλίο είχε πολλά μηνύματα. Μηνύματα που όχι μόνο οι έφηβοι αλλά όλα τα παιδιά, για να μην πω και οι μεγάλοι, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Φυτούλα ένα παράπονο έχω μόνο. Τελείωσε πολύ γρήγορα

- ΠΕΝ-7, Δήμητρα Χαραλάμπους, Εκδόσεις Πάργα
Αν είχα ένα μαγικό ραβδί
Τι θα έκανα στ αλήθεια
Για να κάνω στη στιγμή
Τη ζωή μας πιο καλή.
Τρεις φίλοι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια μαγική πένα για να φτιάξουν τη ζωή των συνανθρώπων τους καλύτερη.
Φανταστείτε, μια μαγική πένα με εφτά πολύχρωμα φτερά, εφτά ευκαιρίες για να δώσουμε χαρά στους γύρω μας Τι ωραία που θα ήταν αν αυτό γινόταν στ αλήθεια. Κι όμως καμιά φορά η ζωή σε εκπλήσσει Σ ευχαριστούμε Δήμητρα που μας έδωσες την ευκαιρία να ονειρευτούμε

- Πού πήγε το γέλιο σου Ορσαλία;  (Αντρη Αντωνίου, εκδόσεις Πατάκη)
Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται ένα δύσκολο θέμα, την απώλεια. Το προσεγγίζει όμως με τόση προσοχή και ευαισθησία που τα μηνύματά του φτάνουν ανενόχλητα στις καρδιές, όχι μόνο των παιδιών μα και των ενηλίκων. Αγαπημένο μου απόσπασμα: Κι ίσως όσο τα καλοκαίρια φεύγουν και ξανάρχονται, ίσως η χαρά μας που προλάβαμε να ζήσουμε έστω και δέκα χρόνια μαζί της να νικήσει τη λύπη μας για όλα τα υπόλοιπα χρόνια που χάσαμε.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν και μεγάλοι και μικροί.

- Πιο πολύ κι από βιντεοπαιχνίδι, Γιώργος Μπουμπούσης, Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Το διαδίκτυο, είτε το θέλουμε είτε όχι εμείς οι ενήλικες, είναι κομμάτι της ζωής μας. Έτσι αντί να κάνουμε ξόρκια για να το εξαφανίσουμε, πρέπει να βρούμε τρόπο να το απομυθοποιήσουμε στα μάτια των παιδιών μας χωρίς όμως να αγνοήσουμε τα θετικά του στοιχεία. Πώς; Πείθοντας τα παιδιά μας να διαβάσουν το βιβλίο του
Μπουμπούση, Πιο πολύ κι από Βιντεοπαιγνίδι. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι καλά και ευλογημένα τα παιγνίδια, καλό και ωφέλιμο το διαδίκτυο αλλά Η πραγματική ζωή τους χρειάζεται. Ναι, η πραγματική ζωή τους χρειάζεται, για να συνεχίσει να είναι ζωή. Αυτό κι αν είναι ένα  σπουδαίο μήνυμα!

Γραπτό test πάνω στο βιβλίο.

- Το δώρο της Παπλωματούς (Τζεφ Μπριμπό, Γκέιλ ντε Μάρκεν, Εκδόσεις Άγκυρα)
Ένα πολυβραβευμένο παραμύθι για μια σπουδαία αλήθεια. Την αξία της προσφοράς. Όταν ο Βασιλιάς έγινε φτωχός αφού είχε προσφέρει όλα του τα αγαθά στους φτωχούς ανθρώπους έγινε πλούσιος στην ψυχή.

-
Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α. Το μυστήριο της παράξενης βροχής (Φυτούλα Βακανά, Ανθή Πειραία)
Πρόκειται για τη συνέχεια του βιβλίου Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α Μυστήριο στο σχολείο.
Οι γνωστοί και αγαπημένοι φίλοι: ο Αχιλλέας, ο Ευγένιος, ο Αλέξης και η Σόφη μας
παρασύρουν στην έρημο! Με αφορμή μια εφεύρεση του Ευγένιου ( λατρεύω τις εφευρέσεις ), οι τέσσερις φίλοι μπλέκονται σε ένα μυστηριώδες γαϊτανάκι. Ένα βιβλίο με δράση, με αγωνία, με φαντασία αλλά και με γερές δόσεις έξυπνου χιούμορ.

-
Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)
Ένας ύμνος για την αξία της επιμονής, της αποδοχής, της αλληλεγγύης. Σε έναν κόσμο που ο ρατσισμός έχει πάρει το πάνω χέρι έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους βιβλία που φωτίζουν τη δύναμη που μπορεί να έχει η αποδοχή του διαφορετικού και η προάσπιση του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου για ίσες ευκαιρίες.

-
Εμένα με νοιάζει (Γρηγοριάδου-Σουρέλη Γαλάτεια, Εκδόσεις Πατάκη)
Με νοιάζει , αν καταστρέφεται ένα δέντρο! Με νοιάζει, αν θαμπώνει ένα βοτσαλάκι!
Ένα βιβλίο που διδάσκει στα παιδιά την αξία του να νοιάζονται για το κάθε τι που μας περιβάλλει. Γιατί το κάθε τι, όσο μικρό και ασήμαντο και αν μας φαίνεται, έχει τη δική του αξία. Ένα βιβλίο που φωτογραφίζει επίσης τον σωστό δάσκαλο, αυτόν που δουλειά του, χρέος του και καθήκον του είναι να διαπλάσει τα παιδιά, να τα κάνει καλύτερα, να τους φυτέψει την αγάπη στην ομορφιά, στα ιδανικά, στον άνθρωπο, να ξεριζώσει ό, τι ζιζάνιο υπάρχει, που πάει να πνίξει το καλό και το ωραίο.

- Ο φεγγαροσκεπαστής (Eric Puybaret, Εκδόσεις Αίσωπος)
Ένα λιτό παραμύθι γεμάτο ευαισθησία και αισθητική αξία που πραγματεύεται θέματα όπως η φιλία, η συνεργασία και η επιμονή, η προσήλωση σε έναν στόχο που ο καθείς
 βάζει στη ζωή του. Αξίζει κάποιος να διαβάσει την ιστορία του Τιμολέων αφού σε μαθαίνει τον τρόπο να φτάσεις στο φεγγάρι.

- Το ακριβότερο ρολόι του κόσμου (Αθηνά Ντάνσιου-Γιάννου)
Ένα από τα παλιά και αγαπημένα μου παραμύθια αφού δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που όσο μεγαλώνω με προβληματίζει ολοένα και περισσότερο. Γιατί μας δίνεται ο χρόνος και ποια αξία έχει στη ζωή μας;

- Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; (Kobi Yamada, Εκδόσεις Λιβάνη)
Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μέσα στα παραμύθια κρύβονται οι πιο μεγάλες αλήθειες. Ένα παραμύθι που διάβασα πρόσφατα πραγματεύεται μια αλήθεια βουνό και δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Πρόκειται για το παραμύθι του
Kobi Yamada Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;

Στ αλήθεια τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; Να το διώξεις; Να το αγνοήσεις; Να το αποφύγεις; Να ανησυχείς; Μέσα στις σελίδες αυτού του παραμυθιού και μέσα από την εξαιρετική εικονογράφησή του θα μάθεις ένα μυστικό. Ότι το πρόβλημα, το κάθε πρόβλημα κρύβει μέσα του μια κρυμμένη ευκαιρία για κάτι καλό. Απλώς πρέπει να ψάξεις γι αυτό.

- Δεν (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)
Μακάρι όλοι να μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα ΔΕΝ που βάζουμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας και που αποτελούν τις αλυσίδες που δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε τη ζωή μας. Κι όμως σ αυτό το παραμύθι καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να σβήσουμε τα ΔΕΝ και να αλλάξουμε  ό, τι μας πονά. Κι αυτό αν κάνουμε πράξη λέξεις  όπως η κατανόηση, ο σεβασμός, η φιλία, το κουράγιο, η ελπίδα, η δύναμη, η αγάπη.

- To παλιόπαιδο (Αγγελική Δαρλάση, Εκδόσεις Πατάκη)
Το διάβασα και ονειρεύτηκα έναν κόσμο που δίνει ευκαιρία σε κάθε παλιόπαιδο να αποδείξει ότι είναι απλά ένα παιδί. Το διάβασα και χάρηκα που είμαι εκπαιδευτικός και μπορώ να αγγίξω τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Ένα βιβλίο γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία, ειδικά όταν σκεφτεί κανείς ότι στηρίζεται σε αληθινές ιστορίες.

- Το ΛΙΟΝΤΑΡΙ μέσα μας (Ρέιτσελ Μπράιτ, Τζιμ Φιλντ, Εκδόσεις Πατάκη)
Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος και γενναίος για να βρεις τη ΦΩΝΗ σου. Ένα μήνυμα που ακόμη και οι μεγάλοι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν. Το ποντικάκι αν και μικρό και αδύναμο ήθελε να αποκτήσει φωνή, φωνή βροντερή και ήρθε η στιγμή στη ζωή του να τολμήσει, τους φόβους και τις σκιές πίσω του να αφήσει. Ένα παραμύθι πάντα επίκαιρο και πάντα το ίδιο σπουδαίο.

- Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει ( Άγγελος Αγγέλου - Έμη Σίνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Πρόκειται για ένα βιβλίο που, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, αποδεικνύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει κανείς αρκεί να μετατρέψει την αδυναμία του σε δύναμη!

- O ραφτάκος των λέξεων (Αντώνης Παπαδοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας ράφτης. Ένας ράφτης μοναδικός γιατί ένωνε τα υφάσματα μεταξύ τους με λέξεις. Ναι, με λέξεις. Τις διάλεγε μέσα από τα τετράδια και τα βιβλία του και τις έβαζε τη μια δίπλα στην άλλη, πλέκοντας τα γράμματα μεταξύ τους Ένα βιβλίο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που πιστεύουν ότι οι λέξεις έχουν δύναμη.

- Ανάποδα (Θοδωρής Παπαϊωάνου, Εκδόσεις Ίκαρος)
Ο Μέλιος το σκαθάρι σκόνταψε σ ένα τόσο δα πετραδάκι κι αναποδογύρισε! Και τι παράξενο ενώ ήταν ανάποδα τα είδε όλα πιο καθαρά. Τελικά ίσως και να χρειάζεται να δούμε τα πράγματα ανάποδα για να δούμε την αλήθεια που κρύβουν.

- Το δέντρο που έδινε (Σελ Σιλβερστάιν, Δωρικός)
 Ύμνος στην ανιδιοτελή αγάπη. Βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους.

- Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο (Σελ Σιλβερστάϊν, Εκδόσεις Δωρικός)
 Ένα βιβλίο αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης που όλοι, μικροί και μεγάλοι πρέπει να διαβάσουν.

- Η υπόσχεση είναι υπόσχεση (Εύα Θάρλετ, Εκδόσεις Πατάκη)
 Απλό με ξεκάθαρο μήνυμα. Βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν και οι γονείς.

- Ιστορίες για παιδιά (Όσκαρ Ουάϊλντ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
 Διαχρονικά μηνύματα που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

- Πες μου ποιον αγαπάς; (Μάρτιν Γουοντέλ)
 Το παιγνίδι της αγάπης

- Η ζωή τι είναι; (Οσκάρ Μπρενιφιέ, Εκδόσεις Καστανιώτη)
 6 καίρια ερωτήματα για να παίξει κανείς με τις σκέψεις και να κοιτάξει πίσω από το προφανές.

- O μικρός πρίγκιπας (Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Εκδόσεις Πατάκη)
 Ένα διαχρονικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι.

- Πετρόσουπα (Τζον Τζ. Μουθ, Εκδόσεις Άγκυρα)
 Ένα παραμύθι από την Ανατολή, που μιλά για τη δύναμη και τη σημαντικότητα της προσφοράς.

- Το ξωτικό της γκρίνιας! (Susanne Szesny, Modern Times)
 Ένα βιβλίο για τα παιδιά που συνέχεια γκρινιάζουν. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για να θέσει κάποιος
(δάσκαλος ή γονιός)
 κανόνες και όρια.

- Ο Φωτεινούλης (Αθηνά Ντάσιου, Εκδόσεις Άθως)
 Ένα υπέροχο βιβλίο για την αξία της αγάπης και της προσφοράς.

- Όταν η μαμά μου είπε ψέματα (Α.Σ.Δαρτζαλη, Εκδόσεις Λιβάνη)
 Μια ιστορία που θίγει με έξυπνο τρόπο την ξενοφοβία. Εξαιρετική η εικονογράφηση από τη Σάντρα Ελευθερίου.

- Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας (Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις Καλέντης)
 Αν το παιδί σας αρνείται να κάνει τα δόντια του τότε διαβάστε του το βιβλίο αυτό.

- Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ (Μαρίνα Καδή, Εκδόσεις Πάργα)
Ένα κόκκινο φόρεμα Μια κλωστή δεμένη με το παρελθόν, με τις αναμνήσεις ενός παιδιού που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω όλα όσα αγαπούσε. Μια έξυπνη ιστορία για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

         Για τη διαφορετικότητα

- Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις Κέδρος, Η σειρά: Μακρουλά μικρούλικα: Το παραπονεμένο ελεφαντάκι, Ο φαλακρός σκαντζόχοιρος, Τα χρωματιστά κοράκια

- Η λυκόπολη (Γεωργία ΧΙωάννου, Εκδόσεις Πάργα)

- Τι κι αν είμαι ασβός; (Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Εκδόσεις Πατάκη)

- Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους (Νικόλας Ανδρικόπουλος, Εκδόσεις Καλέντης)

- Έλμερ (Εκδόσεις Πατάκη)

- Ο Τριγωνοψαρούλης και τα άλλα βιβλία που ανήκουν στην ίδια σειρά
  (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)

- Ένας πολύ γλυκός λύκος! (Λήδα Βαρβαρούση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

- Ένα σκουλήκι με φτερά! (Λήδα Βαρβαρούση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

- Στάσου στο μπόι σου (Σοφία Τσιαμή, εκδόσεις Παπαδόπουλος)
 Ακόμη κι αν είσαι διαφορετικός
 Μπορεί να σε ενώσει ένας κοινός σκοπός.
 Εξαιρετική η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

- Το αυγό (Εύα Βακιρτζή, Εκδόσεις Πατάκη)
Ένα από τα σπουδαιότερα παραμύθια που εξηγούν με απλά και κατανοητά λόγια πώς νιώθει ένα αυτιστικό παιδί. Η αξία αυτού του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι δίνει με έναν αβίαστο τρόπο το πιο σημαντικό μήνυμα. Ότι με αγάπη και κατανόηση μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, ακόμη και να βγάλεις ένα αυτιστικό παιδί από τον κόσμο στον οποίο είναι κλεισμένο.

         Για την αξία των βιβλίων

- Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία (Άρης Δημοκίδης, Μεταίχμιο)

- Η κυρία Καμηλοπάρδαλη ήταν σοφή! (Πόλυ Βασιλάκη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)

- Βιβλιοπόντικας και τα άλλα βιβλία που ανήκουν στην ίδια σειρά (Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη)

-Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ ( W.E. Joyce, Εκδόσεις Πατάκη)
Φανταστείτε ένα ελκυστικό δωμάτιο, γεμάτο με το φτερούγισμα αμέτρητων σελίδων όπου ο Μόρρις Λέσμορ μπορεί να ακούσει την ανεπαίσθητη φλυαρία χιλιάδων ιστοριών. Μια απίστευτη ιστορία που τονίζει όχι μόνο την αξία των βιβλίων μα και το ότι ο καθένας μας γράφει τη δική του ιστορία, μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί.

 

         Για το περιβάλλον

-Σκουπιδιστάν (Κώστας Μάγος, Εκδόσεις Πατάκη)

         Σχολικός εκφοβισμός

- Μίλα. Μη φοβάσαι (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του παιδιού και του εφήβου)
 Τρεις ιστορίες για τη βία στο σχολείο.

- Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών (Γιώτα Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Susaeta)