Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
  Εκδηλώσεις 2019  
 
Συνέδριο Οικοδομώντας το σχολείο της χαράς και της δημιουργικότητας.
 
Στις 16 Μαρτίου του 2019 έγινε στο Uclan το συνέδριο: Οικοδομώντας το σχολείο της χαράς και της δημιουργικότητας. Ένα συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η εκπαιδευτική ανεξάρτητη κίνηση ΑΚΙΔΑ και το ιδιωτικό ινστιτούτο Excellence. Η δική μου παρουσίαση είχε τίτλο Το βιβλίο αλλιώς.

 

Ήταν ένα ιδιαίτερο συνέδριο. Ιδιαίτερο και το θέμα του: Η χαρά και η δημιουργικότητα στα σχολεία. Δύσκολο; Ακατόρθωτο; Ουτοπικό; Κι όμως όπως λέει η συγγραφέας Nina George Πάντα υπάρχει τρόπος να ανέβεις ένα βουνό, κάθε βουνό.

Όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετέχω στο συγκεκριμένο συνέδριο δεν δυσκολεύτηκα να επιλέξω το θέμα μου. Φυσικά θα ήταν το βιβλίο. Το βιβλίο όμως με ένα διαφορετικό τρόπο. Το βιβλίο αλλιώς.

Πεπεισμένη για τη δύναμη των λέξεων και για την αξία του βιβλίου, προσπάθησα να δείξω ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να πείσουμε τους μαθητές μας να διαβάσουν βιβλία, φτάνει να τα δούμε αλλιώς. Πώς; Δίνοντας τους μια γεύση από την υπόθεση του βιβλίου, που θα είναι τόσο γλυκιά, ώστε να τους ωθήσει να διαβάσουν ολόκληρο το βιβλίο.

Βοηθοί μου σ αυτή μου την προσπάθεια; Το θέατρο ( θεατρικές τεχνικές ), η φαντασία ( το αδύνατο γίνεται δυνατό ), η πρόκληση, το παιγνίδι ( θεατρικά παιγνίδια ), η κίνηση, το διαφορετικό

Εκείνη τη μέρα μίλησα, έδειξα μα περισσότερο πήρα Πήρα ιδέες, πήρα απόψεις και έφυγα σίγουρη ότι οι εκπαιδευτικοί του κυπριακού δημόσιου σχολείου δεν θα πάψουν ποτέ να πασχίζουν για το καλό των μαθητών τους.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την ΑΚΙΔΑ που μου έδωσε τη δυνατότητα να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι σ αυτή την προσπάθεια.

 
 
Λέσχη βιβλίου Χάρι Πότερ - 8 του Μάρτη 2019 - Στο βιβλιοπωλείο Βιβλιόκοσμος
 
Όταν μου ζήτησε η δημοσιογράφος, καθηγήτρια δημιουργικής γραφής και φίλη μου Γιώτα Δημητρίου να παραστώ στη Λέσχη Βιβλίου Χάρι Πότερ, δέχτηκα αμέσως αφού λατρεύω τον Χάρι Πότερ και φυσικά θαυμάζω τη συγγραφέα του. Μελέτησα λοιπόν, πήρα μαζί μου το ραβδί του Χάρι Πότερ, το καπέλο του μάγου και πήγα

 

Εκεί συνάντησα παιδιά διαφόρων ηλικιών, μικρά μα και μεγάλα. Όλα με τα ραβδιά τους και με ένα χαμόγελο να φωτίζει τα μάτια τους Η Μαγεία του Χάρι Πότερ μας είχε αγγίξει όλους.

Κι όλα αυτά χάρη στη Ρόουλινγκ. Η δική της ιστορία εμπνέει

 Η Ρόουλινγκ στη δεκαετία του 90 είχε φτάσει στον πάτο. Ζώντας σε ένα μικρό διαμέρισμα, άνεργη και άφραγκη, η Ρόουλινγκ έπεσε σε κατάθλιψη και έχει παραδεχθεί ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει. Αναγκάστηκε να βασιστεί στα επιδόματα και περνούσε τον περισσότερο χρόνο της γράφοντας τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ, σε καφετέριες, με την Τζέσικα να κοιμάται στο καρότσι δίπλα της.

Ο Χάρι Πότερ ήταν το σωσίβιό της. Και παρά τις αντιξοότητες αυτή επέμενε. Επέμενε παρά τις αρνητικές προτάσεις που πήρε από πολλούς εκδοτικούς οίκους. Επέμενε μέχρι που ένας μικρός εκδοτικός οίκος συμφώνησε να εκδώσει τον Χάρι Πότερ. Τον Χάρι Πότερ που έμελλε να γίνει το βιβλίο φαινόμενο.

Η συνάντησή μας είχε όντως κάτι μαγικό Και πώς να μην έχει όταν μπροστά μας παρέλασαν ο Χάρι, ο Ρόναλντ, η Ερμιόνη, ο Βόλντεμορ και τόσοι άλλοι. Είπαμε το δικό μας ξόρκι, συζητήσαμε για τη μάχη του καλού εναντίον του κακού και μεταφερθήκαμε στον μαγικό κόσμο που με τόση μαεστρία έστησε στα βιβλία της η Ρόουλινγκ.

Και φεύγοντας απ εκεί τα λόγια της ίδιας της Ρόουλινγκ έπαιζαν ξανά και ξανά μέσα στο μυαλό μου.  Πάντα ήξερα ότι θα γινόμουν συγγραφέας. Μόλις κατάλαβα τι είναι οι συγγραφείς, ήθελα να γίνω και εγώ. Έχω αυτό που χρειάζεται. Είμαι απόλυτα ευτυχισμένη σε ένα δωμάτιο, μόνη μου, να φαντάζομαι πράγματα.

 
 
Συνάντηση με μαθήτριες δημιουργικής γραφής - 1η Φεβρουαρίου 2019
 
Παρασκευή βραδάκι, στο ίδρυμα πολιτιστικής δημιουργίας, συντροφιά με τέσσερα κορίτσια - μελλοντικούς συγγραφείς, μιλήσαμε ... για τι άλλο; Μα για τη δύναμη των λέξεων. Συμφωνήσαμε όλες με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου ότι "Οι λέξεις ζεσταίνουν, δροσίζουν κι ομορφαίνουν πιο πολύ από όλα τα υλικά του κόσμου." Ωραία κουβέντα με παρέα τα βιβλία και τη μαγική τους δύναμη. Υπεύθυνη γι' αυτή τη συνάντηση ήταν φυσικά η Γιώτα Δημητρίου, δημοσιογράφος μα και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Την ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε να μεταφέρω στις μαθήτριες της την αγάπη μου για τη συγγραφή μα και για τα βιβλία γενικά.