Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
  Εκδηλώσεις 2018  
 

Β Ημερίδα Φιλαναγνωσίας: Με αφορμή ένα βιβλίο

Το Σάββατο, στις 12 Μαΐου 2018, στο Στ δημοτικό σχολείο Λακατάμιας πραγματοποιήθηκε η Β Ημερίδα Φιλαναγνωσίας που διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο Frederic και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Με αφορμή ένα βιβλίο λοιπόν Όχι οποιοδήποτε βιβλίο μα τον Φύλακα του 8. Το βιβλίο της Σάντρας Ελευθερίου που πήρε το πρώτο κρατικό βραβείο στην κατηγορία της εφηβικής λογοτεχνίας. Ήταν τιμή μου να συμμετέχω κι εγώ με το εργαστήρι μου: Ο φύλακας του 8 ζωντανεύει και μας αποκαλύπτει τα μυστικά του.  Πεποίθησή μου είναι ότι το κάθε βιβλίο αξίζει να διαβαστεί φτάνει να βγάλεις προς τα έξω τη μαγεία που κρύβει μέσα του. Στο εργαστήρι βουτήξαμε στα βαθιά νερά της υπόθεσης του βιβλίου Ο φύλακας των 8 και μέσα από θεατρικές τεχνικές και δραστηριότητες που προκαλούσαν τη φαντασία και το ενδιαφέρον,  πήραμε μια δόση από τη μαγεία ενός εξαιρετικού βιβλίου που αξίζει να διαβαστεί από μεγάλα παιδιά αλλά και από μικρούς ενήλικες.

 
 

Τα γράμματα γιορτάζουν και οι λέξεις μας ταξιδεύουν

Στις 30 Ιανουαρίου 2018 η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού, οργάνωσε μια εκδήλωση στην οποία διάφοροι λογοτέχνες διάβασαν αποσπάσματα γραπτών τους με θέμα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο.

 

Μια όμορφη βραδιά που όσοι παρευρέθηκαν άφησαν τις λέξεις να τους ταξιδέψουν στα μονοπάτια του χρόνου που αέναα κυλά και χαράζει πορείες ζωής.

Είχα την τύχη κι εγώ να διαβάσω απόσπασμα από ένα διήγημά μου, με τίτλο Στα γρανάζια του χρόνου.

Απόσπασμα από το κείμενο που διάβασα: Στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου, ανάμεσα σε δεκάδες καταστήματα, την είδε να έρχεται καταπάνω της. Ήταν η μοναξιά, ντυμένη στα μαύρα, όμοια με θάνατο. Για πρώτη φορά ένιωσε τόσο τελεσίδικα μόνη. Μόνη, όπως μόνος νιώθει ο φάρος που στέκει εκεί, μέσα στην ερημιά, πιστός σε ένα καθήκον που του ανέθεσαν άλλοι. Άρχισε να τρέμει. Η ανάσα της έβγαινε με δυσκολία. Πνιγόταν μα   για στάσου. Ένας αχνός, ξεθωριασμένος ήχος έφτανε στ αυτιά της. Τικ τακ, τικ τακ. Η καρδιά της. Χτυπούσε. Ήταν ακόμη ζωντανή. Τικ τακ έκανε η καρδιά. Τικ τακ και ο χρόνος που συνέχιζε την αέναη πορεία του. Μεμιάς φωτίστηκαν τα σκοτάδια του μυαλού της και μερικά λόγια ξεπήδησαν σαν πίδακας φωτός από μέσα της διαλύοντας τη μοναξιά και κατευνάζοντας το φόβο του θανάτου. Ζήσε κι ας πεθαίνεις. Ζήσε τη ζωή ως το μεδούλι της. Κάνε το κάθε της λεπτό να αξίζει.

Σχετική δημοσίευση για την εκδήλωση  https://apopsilarnaka.blogspot.com.cy/2018/01/blog-post_66.html?spref=fb

 
 
Λέσχη βιβλίου στη Λάρνακα

Στις 18 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, στις 11 το πρωί στο χώρο του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας συζητάμε και μελετάμε το εφηβικό μυθιστόρημα της Αναστασίας Ξενοφώντος Γαϊτάνου το Αουτσάιντερ   Περισσότερα