Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου  ΑΡΧΙΚΗ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 

 
 

 
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ | ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΡΙ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ | ΕΠΑΦΗ

 
     
 
  Εκδηλώσεις 2017  
 
Αόρατες Αλυσίδες

Αυτή ήταν η ονομασία του εργαστηρίου που παρουσίασα στο εσπερινό λύκειο Βεργίνα, στις 18 Δεκεμβρίου του 2017.

 

Αυτό το εργαστήρι ήταν διαφορετικό.  Διαφορετικό γιατί είχα μπροστά μου όχι μαθητές δημοτικού μα μαθητές ενήλικες. Στην αρχή ένιωσα κάπως αμήχανα μα κι αυτοί το ίδιο. Γελάκια, πειράγματα, συνωμοτικές ματιές. Βλέπεις αυτοί ήταν μεγάλοι κι εγώ πήγα εκεί για να τους μιλήσω για παραμύθια. Τα παραμύθια είναι για τους μικρούς, θα σκέφτηκαν . Είναι όμως;

Δεν πτοήθηκα γιατί ήξερα τη μαγική δύναμη που κρύβουν τα παραμύθια. Και ξεκίνησα την αφήγηση του παραμυθιού Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, του Μπουκάι.                                                       

Γιατί άραγε, τους ρώτησα χωρίς να αποκαλύψω το τέλος, ο ελέφαντας, αυτό το τεράστιο ζώο δεν έσπαγε το μικρό ξυλαράκι πάνω στο οποίο ήταν περασμένη η αλυσίδα που τον κρατούσε φυλακισμένο;

Και κάπου εκεί τα γελάκια σταμάτησαν, τα χέρια άρχισαν να ανεβαίνουν και τα λόγια να βγαίνουν από τις ψυχές. Και σιγά σιγά πάνω σε έναν άσπρο πίνακα γράφτηκαν όλα εκείνα τα αόρατα εμπόδια που βάζουμε εμείς οι ίδιοι μπροστά μας και που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Αυτά τα αόρατα εμπόδια, αυτές οι αόρατες αλυσίδες, μπορούν να σπάσουν αν πιστέψουμε ότι η αποτυχία είναι μέρος της μάθησης και ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε τον αγώνα της ζωής. Και οι άνθρωποι που είχα μπροστά μου ήταν η απόδειξη.

Πάντα υπάρχει τρόπος να ανέβεις ένα βουνό, κάθε βουνό. Αυτά τα λόγια της Nina George ήρθαν να επισφραγίσουν με τον καλύτερο τρόπο τη σύντομη αυτή παρουσίαση και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι ο δάσκαλος είναι αυτός που μαθαίνει στ αλήθεια από τους μαθητές του και όχι το αντίθετο.

 
 
Θεατρικό εργαστήρι στα Λιβάδια, στις 14 Οκτωβρίου 2017

Ένα θεατρικό εργαστήρι, στα πλαίσια του προγράμματος Παραμυθοκαληνυχτίσματα, στον Δήμο Λιβαδιών. Το βιβλίο μέσα από το θέατρο, ήταν το τίτλος του εργαστηρίου.

Με το εξαιρετικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, Ένας κροκόδειλος στον οδοντογιατρό, μεταμορφωθήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, σε κροκόδειλους και ανακαλύψαμε έναν ακόμη λόγο για να διαβάζουμε βιβλία. Για να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα. 
 
Παρουσίαση Βιβλίου Άγια - 31 Μαΐου 2017
 

Μια ξεχωριστή μέρα. Μια ξεχωριστή εκδήλωση. Ένα βιβλίο ήρθε στο φως. Όχι ένα συνηθισμένο βιβλίο μα ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία μαθητών, γονιών και δασκάλων.

 
Κι εγώ είχα την τύχη να είμαι μέρος σ όλο αυτό το εγχείρημα. Αποκορύφωμα η παρουσίαση. Θέλαμε οι μαθητές να δώσουν το στίγμα τους. Έτσι πήρα το βιβλίο και το μετέτρεψα σε θεατρικό. Και μετά το θεατρικό σε δρώμενο. Στη συνέχεια ακολούθησε η σκηνοθεσία. Συνεργαστήκαμε πολλά άτομα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η παρουσίαση και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Ήταν μια ονειρική βραδιά. Μια βραδιά που μας άφησε κουρασμένους μα πολύ πολύ ικανοποιημένους.

Το βιβλίο Άγια - Όταν το προσωπάκι μιας προσφυγοπούλας γίνεται δημιουργία, τέχνη, έργο, αφύπνιση